later, als ik groot ben …

Toen ik nog jong was, heel lang geleden in de jaren 70-80, zat ik op school. Ik deed de brugklas havo/vwo en ondanks dat ik naar het vwo kon na het eerste jaar, vonden mijn ouders het beter (veiliger) als ik de havo deed. Dat was net zo goed, en ik hoefde niet zo te presteren. Zonder weerwoord deed ik dat, ik was (toen nog) heel gewillig en volgend.
Wat wil ik worden? Maar na 5 havo wilde ik toch naar het vwo, dan kon ik écht gaan leren… Na het vwo vonden mijn ouders het wel een veilig idee als ik niet ging studeren in de grote stad, maar lekker in het dorp op het gemeentehuis ging werken. Ik kreeg het aangeboden, dus waarom niet? Afijn, na 8 jaar vond ik me bij het interieur horen en had ik rijbewijzen, paspoorten, geboorte, overlijden en huwelijksaktes wel gezien. Gelukkig had ik al die tijd in deeltijd gestudeerd, dus toen ik bij de politie ging werken ging ik daarmee door. En zonder tegenzin koos ik na 4  jaaralsnog voor een deeltijdopleiding tot docent verzorging/gezondheidskunde en ook nog informatiekunde. En zo kwam ik toch nog aardig terecht: na 2 jaar voor de klas op een AOC, een jaar in loondienst bij Instruct, ben ik lekker als zelfstandige aan de slag gegaan. En dat doe ik nog 🙂

Kiezen maar eerst voorbereiden
Ik heb nooit open dagen van scholen bezocht toen, geen beroepstesten gedaan of op internet rondgekeken (dat was er immers niet, of niet binnen mijn bereik toen). Maar als je nú als scholier moet kiezen… Wat een aanbod!! Leerlingen die een vervolgopleiding zoeken of zich willen oriënteren op een beroep, kunnen vooral op internet terecht. Natuurlijk is een bezoek aan open dagen de beste manier om een indruk te krijgen, maar om je alvast te oriënteren is internet toch wel een aangewezen plek. Ten eerste zijn er een aantal sites die een overzicht bieden van alle opleidingen en beroepen, ten tweede zijn er de brancheorganisaties maar ook scholen die op allerlei creatieve manieren hun uiterste best doen  leerlingen enthousiast te maken voor een beroep of opleiding in een bepaalde sector. Zomaar een aantal voorbeelden.

Opleiding, beroep en studiekeuze

 • Tkmst Een overzicht van beroepen met daaraan gekoppeld onderwijsinstellingen en opleidingen.
  Zoeken en vinden
 • 123studiekeuze Vergelijkt onafhankelijk opleidingen binnen het hoger onderwijs.
 • OpleidingenBeroep Hier kun je je oriënteren op opleidingen en beroepen.
 • Beroepen en opleidingen in beeld Internet tv site van ROC.nl Alleen maar videoclips!
 • Werk.nl Als je weet over welk beroep je meer wilt weten, kun je hier zoeken naar beroepsbeschrijvingen.
 • 123test Hier kun je allerlei tests doen, waaronder voor beroepskeuze, studie en carrière.
 • Vrijwilligerswerk.nl Als je als vrijwilliger aan de slag wilt, vind je hier vrijwilligersvacatures in lokale vacaturebanken.
 • Jongeren.werk.nl Onderdeel van het UWV WERKbedrijf met alle info voor werkzoekenden: over opleidingen, voor jezelf beginnen, solliciteren etc.
  Job-site.nl Bij de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs vinden MBO’ers praktische informatie over werken en sollicitere.
 • Carrieretijger.nl Carrièretijger biedt informatie over beroepen en opleidingen op hbo-niveau, succesvol functioneren en carrière maken.
 • Icares Op basis van persoonlijke interesses vind je hier een actueel, volledig en onafhankelijk overzicht van ruim 35 duizend MBO, Bachelor en Master opleidingen.

Onderwijssectoren, scholen en beroepsbranches
Daarnaast zijn er de brancheorganisaties, onderwijssectoren en scholen die zichzelf in de kijker zetten via allerlei vooral op leerlingen gerichte sites. In het algemeen met veel informatie over de desbetreffende opleidingen en beroepen en meestal met testjes, al of niet in de vorm van een game. Een greep uit het grote aanbod, dat zeker niet volledig is.

 • Groenonderwijs.com
  Werken in het groen

  Een site van de gezamenlijke AOC’s (Agrarische Opleidings Centra) met info over de opleidingen die deze scholenorganisatie aanbiedt. De site is echt bedoeld voor leerlingen, met veel video’s waarin ze de ‘werelden’ van Groen Onderwijs kunnen ontdekken: Nature, Animals, Food, Machines, Design, Business en Health. Persoonlijk vind ik de video op de homepage nogal overheersend, je kunt’m niet uitzetten! Deze site moet je niet verwarren met Groenonderwijs.nl de portal met nieuws en informatie over groen onderwijs en alles wat daarmee samenhangt. Voor leerlingen is het onderdeel Leren hier een mooi startpunt.
 • Maritiem onderwijs
  Maritieme brancheorganisaties werken binnen Nederland Maritiem Land samen om jongeren bekend te maken met maritieme opleidingen en beroepen. (site en brochure). Bovendien is er een site speciaal voor de Binnenvaart.
 • Bouwen, wonen en interieur
  “Bouwen, wonen en interieur: boeiend, collegiaal, trots, afwisselend, dynamisch! De sector bouwen, wonen en interieur is een geweldig mooie bedrijfstak. Waarvan de vele mooie kanten weleens onderbelicht blijven door klassieke vooroordelen. Maar als je even verder kijkt gaat er een boeiende wereld voor je open.” Met deze woorden worden leerlingen nieuwsgierig gemaakt op een site die zoals vele anderen, helemaal in jongerenstijl is gemaakt. Met natuurlijk een beroepenspel in de vorm van een game.
 • Spetterende opleidingen
  De Maritieme sector met banen in de beroepsvaart
  Werken in de scheepvaart, ook hier een levendige site met info, video en links.
 • Logistiek
  Misschien niet de branche die het eerste opkomt in de hoofden van leerlingen, maar deze sector zit te springen om mensen!
 • Wat een accountant doet
  Het vak accountant heeft al een beetje de naam wat saai te zijn. Om deze vooroordelen te bevestigen zouden de makers van de site misschien eens op sites moeten kijken die in deze blog  worden genoemd.. Het kan veel flitsender. Desalniettemin is er veel info te vinden, en gelukkig: een spel!
 • Het bakkersvak
  Houd je van bakken?
  Beroepen, opleidingen, filmjes, adressen: wie houdt van bakken en zijn of haar beroep ervan wil maken, moet hier even kijken!
 • Groen werkt
  De tuinbouw is een belangrijke economische sector met veel werk en zeker op MBO, HBO of Universitair niveau een garantie op een baan. Voor iedere richting is er wel een baan in de tuinbouw mogelijk. Zowel voor techneuten, handelaren en creatieven als voor mensen met een logistieke achtergrond. Op Groen Werkt vinden leerlingen veel informatie over de vele beroepen die er zijn in de tuinbouw. Verder natuurlijk testen , bijvoorbeeld wat hun (carrière) kansen zijn in de tuinbouw en veel video’s en animaties over ‘hoe de tuinbouw werkt’. Op de site vind je een spel dat geschikt is voor de lessen met betrekking tot Loopbaan- en BeroepsOriëntatie (LOB). Leerlingen worden uitgedaagd om gedurende 6 weken een tuinbouwbedrijf fictief over te nemen. Gedurende deze weken krijgen de leerlingen, in groepen, verschillende opdrachten. Door de opdrachten worden bij leerlingen vaardigheden getraind zoals een presentatie geven, een sollicitatiebrief schrijven, een sollicitatiegesprek voeren en een marktonderzoek uitvoeren
 • Werken bij de Landmacht of de Luchtmacht
  Werken bij de Luchtmacht
  De Koninklijke Landmacht en e Koninklijke Luchtmacht biedt jongeren interessante opleidingsmogelijkheden en beroepsperspectieven op verschillende niveaus. Vooral voor jongeren die avontuurlijk zijn ingesteld en niet al hun tijd in de schoolbanken willen doorbrengen, maar zich wel willen ontwikkelen tot manager of vakspecialist, bieden de landmacht en de luchtmacht aantrekkelijke mogelijkheden. Studies worden bovendien volledig betaald. Aan veel functies is een zeker risico verbonden, het vraagt ook om veel inzet, doorzettingsvermogen en teamwork. Zeker ook omdat je uitgezonden kunt worden naar landen, waar de omstandigheden een stuk slechter zijn dan in Nederland. Net als een bouwvakker of een beroepschauffeur loop je een bepaald beroepsrisico. Een taak voor docente, decanen of mentoren om daar op te wijzen. De twee sites (uit de koker van het Ministerie van Defensie) bieden volop informatie en zien er bovendien aantrekkelijk ‘stoer’ uit. Voor leerlingen is het handig dat ze als startpunt voor hun vervolgopleiding bij zowel de luchtmacht als de landmacht hun vooropleiding kunnen nemen.
 • Werken in de zorg: YouChooz
  YouChooz is de landelijke voorlichtingssite over opleidingen en beroepen in zorg en welzijn. Aantrekkelijk zijn vooral de vele filmpjes waarin medewerkers uitleggen wat hun beroep in de zorg en welzijn inhoudt.

Evenementen
Regelmatig zijn er speciale weken of dagen waarin voor branches zichzelf extra willen profileren. Ik kwam er 2 tegen die op dit moment spelen:

 • Week van het Ambacht : Het ambacht komt naar je toe!
  Van 8 t/m 16 april vindt de vijfde editie van de Week van het Ambacht plaats. Er worden grote events georganiseerd in de regio’s Haaglanden, Utrecht/Lek-IJssel, Twente, Drenthe, Eindhoven en Zuid-Holland Zuid. Dit zijn tevens de regio’s waar de ambachtentour gaat rijden.
  Ter promotie van de Week van het Ambacht toert het Hoofdbedrijfschap Ambachten met een ‘gepimpte’ retro-Volkswagenbus door heel Nederland. De bus bezoekt in februari en maart diverse scholen. Tijdens de tour worden ambachtelijke beroepen op een ludieke wijze gepromoot. Met een quiz, filmpjes waarin leerlingen zelf de hoofdrol spelen en een prijsvraag worden leerlingen uitgedaagd op zoek te gaan naar hun eigen ambachtelijke talent.
 • Open Dag van de zorg
  Open dag van de zorg op 19 maart 2011
  Op 19 maart open in heel Nederland zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren voor het publiek voor de landelijke Open Dag van de Zorg. Deze dag is bestemd voor iedereen die kennis wil maken met de zorg- en welzijnsorganisaties. Jong en oud kan kennismaken met alle facetten van de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleeg- en verzorgingshuiszorg, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening.
  Maar ook wie meer wil weten over vrijwilligerswerk, vakantiewerk of zich wil oriënteren voor een opleiding of een baan in de zorg- of welzijnssector, kan op deze dag bij de zorg- en welzijnsorganisaties terecht. De meeste instellingen organiseren activiteiten. Ziekenhuizen laten bijvoorbeeld zien hoe bloedonderzoek in zijn werk gaat in het laboratorium. Verpleeghuizen laten bezoekers hun vrienden met een tillift omhoog takelen. Vaak worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd en zelfs lekkernijen gebakken. Instellingen zorgen dat er van alles te doen is op deze dag.

Tenslotte als startpunt
Na al deze opsommingen denk je vast: waar moet ik nu beginnen? Het aanbod is immers bijna onuitputtelijk. Daarom is een beroepskeuzekrant of een startpagina over beroepskeuze en opleidingen altijd een goed startpunt. Vooruit, nog 3 dan:

Wat wil je worden?
Beroepskeuze-beste overzicht, Leerlingbegeleidinginfo voor decanen, of de site van ROC’s in Nederland. En voor alles over jong zijn en werken, kun je op deze links-overzichtpagina van ROC.nl kijken.

En voor werkbladen kun je terecht op onderwijsvanmorgen.nl waar je een deel uit dit blog terugvindt, maar ook extra’s.

1 Reactie »

Florina op 7 maart 2011 in onderwijs, zorg

1 Reactie op “later, als ik groot ben …”

 1. Dimph Rubbens reageerde op 08 Mrt 2011 om 22:45 #

  Kijk eens op de website van het APS bij LOB (Loopbaanorientatie en begeleiding) en PSO (Praktische Sectororientatie) en PPO ( Praktische Profielorientatie)
  Mooie voorbeelden van ideeen en aanpakken om het keuzeproces aantrekkelijker te maken.

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter