Testmoz

Wil je bij de start van een nieuw thema of een vervolgles de voorkennis van je leerlingen testen? Of juist tijdens of aan het einde van een les(project) testen of je leerlingen de aangeboden stof begrijpen? Op internet zijn allerlei tools beschikbaar om online een test of quiz te maken. Veelal gratis en al of niet rijkelijk voorzien van reclame of registratieprocedures waarin meer gevraagd wordt dan een e-mailadres. Ook met Google Docs kun je (zelfcorrigerende) toetsen maken. Je hebt er alleen een Google account voor nodig. Natuurlijk kun je ook (toets)software op je computer installeren, WinToets bijvoorbeeld. Maar wil je niet gebonden zijn aan je eigen computer en overal een tool en daarmee tests beschikbaar hebben, gebruik dan eens een online tool. Bijvoorbeeld Testmoz.

Een van de vele online quizgenerators: Testmoz.

Wat is Testmoz?
Testmoz is een eenvoudige Engelstalige tool om een test (Quiz) mee te maken, een zogenaamde Quiz Generator of Test Generator. Registratie is niet nodig, een wachtwoord is voldoende om een test te ontwikkelen. Je vult vragen en antwoorden in, markeert het juiste antwoord, past de standaardinstellingen eventueel aan en je publiceert je test. Je krijgt één URL waar je leerlingen de test kunnen maken (Student login) én waar je zelf de test kunt beheren (Admin Login). Je leerlingen gaan naar de desbetreffende URL, vullen hun naam in en eventueel hun wachtwoord en gaan aan de slag. Een voorbeeld van een test vind je hier.

Zo ziet een test eruit.

Zo ziet een test eruit.

De resultaten van al je leerlingen kun je via het Admin Login terugzien. De opmaak van zowel de generator als de gegenereerde test is heel neutraal, zonder felle kleuren, (reclame) banners of andere toeters en bellen.

Vraagsoorten
Je kunt kiezen uit vier vraagsoorten: goed/fout, meerkeuze, meermeerkeuze en gatentekst.

Vraagsoorten

Kiezen uit 4 vraagsoorten.

Ondanks dat Testmoz een eenvoudige generator is, krijg je een aardig scoreoverzicht van je leerlingen en een gemiddelde score per vraag.

Scoreoverzicht

Scoreoverzicht

De resultaten kun je bovendien exporteren naar een CSV-bestand. Dit kun je vervolgens  openen in een spreadsheetprogramma zoals Excel (PC) of Numbers (Mac).

Maker
Maker van de Quiz Generator is Matt Johnson, student aan de Washington State University in Vancouver. Hij heeft de generator uit hobby gemaakt. Hij biedt geen ondersteuning als je je wachtwoord of de URL van de test kwijt bent. Ook heeft hij geen uitgebreide handleiding gemaakt. Dat is ook niet nodig, want het programma is heel logisch in gebruik. Alleen het stappenplan bij ‘Instructions’ is voldoende om aan de slag te gaan. Als je er echt niet uit komt kun je hem mailen, maar het antwoord kun je verwachten binnen ‘∞ schooldays’ (oneindig aantal schooldagen)!

Leerlingen
Omdat Testmoz zo eenvoudig in gebruik is, kun je de tool ook door leerlingen zelf laten gebruiken. Laat ze bijvoorbeeld in plaats van een samenvatting van lesstof zelf een test maken en laat ze elkaars testen maken.

Demo
Aad van der Drift heeft een screencast gemaakt waarin hij laat zien hoe TestMoz werkt (met name door leerlingen).

Handleiding
Ook leerlingen kunnen het werkblad gebruiken. De tool is Engelstalig, maar dit mag voor leerlingen geen probleem zijn. De woordkeuze is eenvoudig, de site is helder van opzet en met enige hulp van de docent kan zal het zeker lukken een test ontwikkelen.

Deze handleiding [pdf] kun je gebruiken om de tool te leren gebruiken. Omdat ik ook Issuu.com wel eens wilde leren kennen, kun je hier ook door handleiding bladeren als een boek.

Handleiding Testmoz

Een handleiding om met Testmoz aan de slag te gaan.

Deze blogpost inclusief handleiding is inmiddels verschenen als Lesidee op Onderwijs van Morgen van uitgeverij Malmberg.

Geen Reacties »

Florina op 27 november 2011 in e-learning, leermateriaal, onderwijs, software, web 2.0

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter