Blije koeien: halen en brengen

De koeien zijn nog niet buiten op onze boerderij. Het is een wat ongelukkige samenloop van omstandigheden namelijk.
Koeien over de rode loper naar buiten

Eind maart/begin april was de temperatuur goed maar stond er geen gras. Het was erg lang droog geweest waardoor het gras niet wilde groeien. Na precies voldoende neerslag in een paar dagen tijd, is het gras snel hard gegroeid. En nu is het te lang om de koeien erin te laten weiden. Ze vertrappen dan teveel gras dat bestemd is om op te eten.

Eerst maaien
Dus moet er eerst gras gemaaid worden en ingekuild. Én brengen we bovendien nu het gras naar de koeien: we maaien 2x op een dag gras en dat brengen we naar de koeien in de stal. Omgekeerde wereld dus: in plaats van dat we de koeien naar het gras brengen, brengen we het gras naar de koeien. Maar ze vinden het wel erg lekker, en daarom doen we het. Het is voor ons veel (extra) werk, maar het is het waard. Zodra de temperatuur nu nog wat hoger wordt, gaan we gras inkuilen.

Oud beessie
Het gras halen we op  ‘opraapwagen’ . Geen gewone, een oud beestje van 36 jaar oud … Dus even extra controles: smeermiddel in de hand en alle draaiende onderdelen een likkie ‘smeer’ geven.

Wie wat bewaard, heeft wat!

En tegen die tijd (1-2 weken) zullen de percelen weiland die we nu maaien (‘zomerstalvoedering’ noemen we dat), zover aangegroeid zijn dat de koeien eindelijk naar buiten kunnen!

Blij over de rode loper
Vorig jaar maakte ik een video waarin je ziet hoe mooi het is als de koeien na een lange winter weer de wei in gaan. Ik kwam nu nog zo’n mooie video tegen waarop de koeien via een rode loper het weiland in gaan. Fantastisch!

Je ziet veel Campina voorbij komen. Maar ik vind dat niet storend: het is namelijk de zuivelleverancier waar de melk van onze dames ook heengaat. En die je terugvindt in onder meer de Mona toetjes en natuurlijk de melkpakken 🙂

2 Reacties »

Florina op 17 april 2012 in platteland

2 Reacties op “Blije koeien: halen en brengen”

  1. Edufloor blogt » gras reageerde op 20 apr 2012 om 16:00 #

    […] Blije koeien: halen en brengen […]

  2. Edufloor blogt » ‘Boerenseizoen’ gestart reageerde op 23 mrt 2014 om 07:33 #

    […] als bij boeren die bewust kiezen voor weidegang. Al eerder heb ik daarover geblogd hier, hier en hier. Het zal (voorlopig?) wel een punt van discussie en aandacht […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter