Wat er valt te leren over Biest

De afgelopen maanden was het weer druk met ‘koekalverij’: menig kalf is al dan niet in de nacht en menig fles heb ik gegeven. Daarom heb ik me er weer eens extra in verdiept: de (eerste) biestvoorziening bij net geboren kalveren. Routine is immers gevaarlijk, zeker als je werkt met levende have.

Veel – Vlug – Vaak
Als er een kalf geboren is, moet je wat biestverstrekking meteen denken aan de 3 V’s: Veel – Vlug – Vaak.
Waarom? Biest is voor kalveren een rijke energiebron. En net zo belangrijk: in biest zitten antistoffen die het kalf via de moeder heeft verkregen. Deze antistoffen bieden bescherming tegen ziektekiemen in de omgeving. Maar om het kalf een goede start te geven is snel en hygiënisch werken heel belangrijk. Doe je dit niet, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid van het kalf. Een slechte start kan het kalf jarenlang een achterstand geven wat betreft groei en gezondheid. Dus al is het midden in de nacht: éérst de koe melken en zoveel mogelijk melk “eruit trekken” en meteen aan het kalf geven.

Handleiding
Via een dierenartstensite vond ik onderstaande handleiding, geschreven door dierenarts Gerdjan Hofste. Een helder en zeer leerzaam document dat je weer met je neus op de feiten drukt. Een aanrader als je voor jezelf weer even die bekende puntjes op de i wilt zetten!
Gerdjan Hofste zegt over deze handleiding:

In de laatste fase van mijn studie diergeneeskunde heb ik in opdracht van Jan Hulsen van Vetvice en in samenwerking met Betsie Krattley van de ULP (Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk) geprobeerd, door middel van een praktijkonderzoek, de werkzaamheden van verschillende veehouders te vergelijken met betrekking tot de biestvoorziening. Onderwerpen waaraan aandacht besteed is, zijn ‘hoe verkrijg ik de biest’; ‘hoe dien ik de biest toe’; ‘hoe bewaar ik de biest’ en ‘hoe warm ik de bewaarde biest weer op’. Deze handleiding kan een praktisch hulpmiddel zijn voor de biestvoorziening van de kalveren op uw bedrijf.

[issuu width=550 height=389 backgroundColor=%23222222 documentId=121214082018-2ae6f97919174577b988f81e52876429 name=handleiding_biestvoorziening username=florinablokland tag=handleiding unit=px v=2]

Cursus Jongveeopfok
“Vrouwen zijn echt beter in opfokken van kalveren” …
Na die eerste 2-3 weken van fles en speenemmer, komt de volgende fase van de opfok. Dan zijn weer andere dingen belangrijk. Toen ik op internet las over een jongveeopfokcursus wist ik het zeker: zodra onze dierenartsenpraktijk een cursus gaat geven zoals beschreven in Melkveemagazine september, dan ga ik erheen! Je kunt altijd bijleren en in de praktijk met collega’s en een dierenarts over zoiets belangrijks praten en doén, is zeker zinvol.

 

1 Reactie »

Florina op 25 december 2012 in boerderij, persoonlijk, platteland

1 Reactie op “Wat er valt te leren over Biest”

  1. Edufloor blogt » Dood reageerde op 25 aug 2013 om 06:37 #

    […] haar leven. Maar zonder tegenstribbelen. Voorbeeldig. De biest  heb ik ingevroren. Deze eerste biest is het meest voedzaam voor het kalf. Voor als er eens een koe kalft die zelf geen biest heeft, of […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter