‘Boerenseizoen’ gestart

Campina aankondiging lente koeiendans

Zelfs het NOS journaal besteedde er ruimschoots aandacht aan: de lente is in aantocht, de koeien gaan de wei in (hier en daar dan..)


Boerenseizoen

Natuurlijk heeft Campina het goed geregisseerd: op 20 maart begint de lente én start het ‘boerenseizoen’. Een groep leden van Campina deed op deze eerste lentedag de deuren van de stal weer open en koppels koeien gingen uitgelaten en veelal springerig de wei in! Een prachtig gezicht, natuurlijk! Het journaalitem erover is zo een mooi stukje reclame geworden voor Campina. Campina wil zoveel mogelijk koeien in de wei en communiceert dit via allerlei reclame-uitingen en media. De consument/burger ziet nu eenmaal graag koeien in de wei. En ik ook. Maar om nu deze 20e maart ‘de start van het boerenseizoen’ te noemen.. Het boerenseizoen is van 1 januari tot 31 december volgens mij: altijd leven, altijd activiteit op een agrarisch bedrijf. En of koeien nu wel of niet buiten lopen in het weideseizoen, dat doet niets af of toe daaraan. Ook boeren die om allerlei redenen hun vee binnen houdt, zijn volop bezig hun vee zo goed mogelijk te verzorgen.

Lente?
Toevallig was het deze donderdag 20 maart prachtig voorjaarsweer met hier en daar meer dan 20 graden op de thermometer. Maar vrijdagmorgen erop regende het pijpenstelen en was het nog maar 10 graden. Ik vermoed dat menig boer die meedeed met deze actie van Campina, de koeien weer warm en droog op stal gehouden heeft. En daar wringt dan voor mij even de schoen: het wordt zo zwart-wit gesteld: het beeld van ‘koeien zijn buiten of binnen’. Zowel wat betreft het beeld dat zo bij de burger/consument ontstaat, als bij boeren die bewust kiezen voor weidegang. Al eerder heb ik daarover geblogd hierhier en hier. Het zal (voorlopig?) wel een punt van discussie en aandacht blijven..

Lespakket
de lente loeit weer
Voor leerlingen in het basisonderwijs is een lespakket gemaakt: De lente loeit weer. Je moet hiervoor (als school) wel lid zijn van  KlasseTV. Maar op de site vind je de inhoud van het pakket en als ik die doorneem, denk ik dat het een aardig beeld geeft van de boer, het werk en de herkomst van eten. Mooi toch? Dit alles maakt dat ik dergelijke initiatieven alleen maar kan steunen. Laat maar zien wat er speelt, wat er leeft, hoe er gewerkt wordt, weer of geen weer. Veel van ons eten vindt immers haar oorsprong op de boerderij. En dat kunnen we met name aan kinderen niet duidelijk, vaak en aantrekkelijk genoeg laten zien!

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter