Synchroonkijken

Net als vorig jaar deed ik mee aan het geweldige initiatief van fotografe Else Kramer: een week lang iedere dag in je mailbox een opdracht om een foto te maken met een bepaald onderwerp. Enorm leuk om te doen, ook nu weer.

Je kunt op de site van Else lezen wat het precies is of de volgende video even bekijken.

En wat heb ik ervan gemaakt?

Dag 1 – Knoppen

De knoppen op een schakelbord in een Campina tankwagen waarmee onze melk drie keer per week wordt opgehaald. Om in de fabriek verwerkt te worden en op weg te gaan naar bijvoorbeeld jouw koelkast. Of om te dienen als ingrediënt voor andere Campina (zuivel)producten.

Dag 2 – Frustratie

Wil je koffie in gaan schenken .. Vind je dit in je mok.

Dag 3 – Oranje

Op de dag van de kwartfinale van het WK Voetbal in Brazilië waarin Nederland tegen Argentinië speelde (en won), luidde de opdracht: “Maak ELF oranje foto’s. Je 11e foto deel je.”
Ik kon niet kiezen en heb nummer 11 opgesteld. Een van mijn vier knuffelkoeien die met zwangerschapsverlof is en over een week of 6 een kalf hoopt te baren.

Dag 4 – Schoonheid

De nieuw gebouwde blokhut na bijna een jaar. De oude is inmiddels gerestaureerd en in stijl gebracht van de nieuwe. Op dit plekje in de tuin zit ik graag te rusten van het werken in de tuin, in de stal of achter de pc.

Dag 5 – De achterkant

Vandaag stond de volgende tekst in de e-mail van Else: “Mensen zijn nogal naar voren gericht. Dat heeft te maken met de plek van onze ogen. We hebben nauwelijks weet van onze eigen achterkant – en vaak ook niet van die van anderen. Of van dingen in onze omgeving. Vandaag mag je juist daarnaar gaan kijken. Je opdracht:  Fotografeer de achterkant”
Ik zie ze dagelijks op onze melkveehouderij: de kontjes, inmiddels konten, van mijn pubervee: het jongvee in de leeftijd van 6 maanden tot ongeveer een jaar oud. Bij het schoonmaken van hun ruimte in de stal zie ik dit. Mits een beetje schoon, kijk ik er graag naar 🙂

Dag 6 – Strepen

Op dag 6 mochten we van Else lekker grafisch kijken: strepen fotograferen. En dan merk je: wat een strepen zijn er om je heen. Voor ik het wist had ik 50 foto’s gemaakt. Maar ik ben een beetje streng geweest voor mezelf en heb een selectie gemaakt.

Dag 7 – Lekker

De laatste opdracht. Else schreef het zo in haar email: “Het is een mooie traditie om de hand van de maker terug te zien in het werk. Daarom mogen jullie op het laatste Pinboard jezelf laten zien. Niet door een zelfportret, zoals vorig jaar. Maar door te laten zien wat je lekker vindt. Je opdracht:
Fotografeer je favoriete ingrediënt.”

Voor mij is dat fietsen. Daar krijg ik energie van.

Alle borden

En wil je iets bijzonders zien? Bekijk dan de borden van de zeven dagen: er deden meer dan 2000 mensen mee, dus iedere dag meer dan 2000 verschillende foto’s over één onderwerp. Het is prachtig om te zien. Kijk mee:

Voorbereidende opdracht ‘doeken’ 

Dag 1: Knoppen

Dag 2: Frustratie

Dag 3: De Elfde foto van Oranje

Dag 4: Schoonheid

Dag 5: Achterkant

Dag 6: Strepen

Dag 7: Lekker / Je favoriete ingrediënt

Einde en vervolg .. ?

Jammer dat het afgelopen is. Alhoewel het best wel tijd kost. Dat hoeft niet, maar ik vind het zo leuk om te doen. En dan besteed je er gewoon (te) veel tijd aan. Fotograferen is kijken. En met een opdracht (thema) in je hoofd, kijk je anders, gerichter. Een goede oefening om te leren kijken hoe de wereld om je heen eruit ziet wanneer je écht kijkt. Else, dank je wel voor je inspiratie. En ik denk nog na of ik meedoe aan je volgende project: 52 weken Anders kijken. Of ik iedere week minstens een keer ánders ga kijken.
Wordt vervolgd .. ?

 

3 Reacties op “Synchroonkijken”

  1. Hendrika reageerde op 14 jul 2014 om 09:25 #

    Leuk initiatief en je hebt er mooie onderwerpen bij gezocht. Het leert je om bewust naar dingen te kijken.

  2. Florina reageerde op 15 jul 2014 om 08:42 #

    Dank je wel Hendrika. Het is écht zo leuk om te doen. ‘Normaal’ kijk ik ook al vaak met een beetje foto-ogen naar de wereld om me heen. Maar in zo’n week weet je weer : fotograferen is goed kunnen kijken en zien. Heb jij niet meegedaan? Het is naar mijn idee ook echt iets voor jou 😉 Je kunt eventueel meedoen aan een langduriger project: 52 weken lang Anders kijken. Is dat iets? http://elsekramer.nl/52-weken-anderskijken/ Ik vermoed dat je dezelfde reden hebt als ik om het niet te doen: tijd die je erin moet/wil/gaat steken… 😉

  3. Hendrika reageerde op 16 jul 2014 om 19:24 #

    52 weken is wel erg lang… . Ik ben bezig haar Vimeofilms te bekijken, je steekt er altijd wat van op. Ze is wel inspirerend moet ik zeggen.

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter