Boer en burger verbinden

Jaaaa, vandaag is het zover: Nederlandse boeren gaan collectief twitteren over hun dagelijkse werk en leven!

stijn
Boeren hebben zich op Twitter verenigd onder de naam Boer en Burger Tweetmeet. Het twitteraccount van waaruit getwitterd wordt is @Boerburgertweet. En waarom? Het is gewoon nodig.

Doel
Doel van dit verbinden is om de burger beter te informeren over het leven en werk als boer én de burger op een begrijpelijke manier uitleg te geven over de agrarische sector. Zo willen de boeren de burger meer kennis geven over wat een boer dagelijks doet en meemaakt. Andersom kunnen burgers hun vragen en opmerkingen kwijt bij de boeren. Want op de bedrijven zelf, uit de mond van de boer zelf, dát is de plaats waar je eerlijk kunt zien hoe een boer werkt en waarom hij of zij het zo doet. Waar je uit de mond van de boer kunt horen hoe het werkelijk werkt in de agrarische sektor. Niet het persbericht en veelal misleidende media-uitingen van partijen die het liefst bijvoorbeeld de veehouderij uit Nederland zien vertrekken, mogen leidend zijn in beeld- en opinievorming. Er mag tegenwicht gegeven worden. En dat kan door de boeren te benaderen en te volgen. Lees dus bijvoorbeeld mee op het twitteraccount: de tweets zullen bestaan uit tekst, video’s en foto’s.

Boeren wisselen elkaar af
Via @Boerburgertweet wisselen boeren elkaar wekelijks af. Elke boer twittert steeds een week lang, elke dag over zijn/haar werk, bedrijf en gezin. Vandaag maandag 17 augustus is het spits afgebeten door Stijn Derks:

Naast Stijn hebben tientallen boeren zich al gemeld om mee te doen. Initiatiefneemster van dit alles is Caroline van der Plas.

Caroline temidden van haar twitterboeren

Zij zegt het allemaal mooi in een persbericht: „De ene week twittert een varkenshouder, de andere week een melkveehouder, dan weer een bollenteler of veetransporteur en ga zo maar door. Zo krijgt de burger een breed beeld van de Nederlandse agrosector. De boeren zullen op een begrijpelijke en tegelijk heel persoonlijke manier informatie en uitleg geven over hun werk en de keuzes die zij maken. Wij willen hiermee ook een gezicht geven aan de Nederlandse boer en verlagen op die manier hopelijk de drempel voor burgers om met boeren persoonlijk contact te zoeken zelf een kijkje te nemen bij een bedrijf.”

Boerentweetmeet
Caroline is ook initiatiefneemster van @Boerentweetmeet, dat inmiddels bijna 1.000 volgers heeft. Met de Boerentweetmeets  -ontmoetingsdagen met een mix van kennisdelen en elkaar ontmoeten- brengt zij twitterboeren met elkaar in contact. Met @Boerburgertweet doet ze net zoiets, maar dan om boeren en burgers aan elkaar te verbinden. En die boerentweetmeets waaraan ik al diverse keren deelnam, waren een groot succes. En ik vermoed zomaar dat dit initiatief van boer-burger verbinden, zeker zo’n succes wordt!

Caroline hoopt met @Boerburgertweet verder mee te helpen aan een positief imago van de Nederlandse landbouw en ‘haar’ boeren. Ze zegt het heel treffend: “Door open en eerlijk te laten zien wat je doet, creëer je begrip, maatschappelijke waardering en maatschappelijke acceptatie. En minstens zo belangrijk: boeren krijgen zo ook beter inzicht in de vragen en wensen van burgers, omdat zij via @Boerburgertweet rechtstreeks contact hebben met die burger”.

Collectief
Caroline gelooft in de kracht van het collectief:

boeren in een collage

„Veel boeren zijn individueel al heel actief op Twitter om te laten zien waar zij mee bezig zijn. Boeren zijn daarin best uniek als beroepsgroep. Er is bijna geen andere beroepsgroep die zo actief twittert vanaf de werkvloer. De tweets die zij plaatsen onder hun eigen naam, zullen zij ook blijven plaatsen, maar door óók als collectief met de burger te communiceren kunnen we nóg meer mensen bereiken”. Caroline weet dat vanuit haar werk maar al te goed: Caroline is communicatie- en pr-medewerker is bij de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.  Maar dit initiatief heeft zij op persoonlijke titel opgericht. Ze neemt het al langer op voor de boer: in haar ogen krijgen zij veel te weinig waardering van de maatschappij en de politiek. Ze wil graag zoveel mogelijk doen om de Nederlandse boer in een positief daglicht te zetten. Boeren zijn immers onze voedselproducent en zorgen er voor dat wij elke dag veilig voedsel op tafel hebben staan. Boeren dragen voor miljarden bij aan de Nederlandse economie en werken efficiënter, duurzamer, dier- en milieuvriendelijker dan waar ook in de wereld. Nederland zou apetrots moeten zijn op haar boeren. En dat mag geuit worden.

Uitnodiging
In mijn hart ben ik nog steeds boerin. Ik werk daarom graag mee aan dit initiatief, t.z.t. als een week-lang-twitteraar. Maar ook aan de ‘achterkant’ van dit prachtinitiatief waaraan iedereen  op geheel vrijwillige basis meewerkt: naast het Facebookaccount werk ik aan een Pinterest-account met borden over de agrarische sektor. Ik verzamel daar de tweets, foto’s, video’s, links naar websites van de boeren én informatie over de agrarische sektor. Volgende week komt het Pinterest-account online.

Pinterestbord

De agrarische sektor is zéér divers. Tuinders, melkveeboeren, akkerbouwers, zorgboerderijen, educatieboeren, varkenshouders, bollentelers etc. Zij zorgen voor ons eten en doen aan zorg voor jong en oud. Multifunktioneel dus.

pinterestbord

Een kijkje op één van de borden

Maar bij deze nodig ik jullie -boeren en burgers- uit om het Twitteraccount @Boerburgertweet te volgen! En als je als boer wilt aansluiten als twitteraar bij @Boerburgertweet, kun je je melden bij Caroline. Alle boeren zijn welkom, er is geen onderscheid in type boer of soort bedrijf. Hoe meer twitterboeren, hoe beter! Je kunt je aanmelden via mail: carolinevanderplas@outlook.com of via @Boerburgertweet.

Ik zeg: DOEN!

2 Reacties op “Boer en burger verbinden”

  1. Edufloor blogt » Inkuilen reageerde op 23 aug 2015 om 11:01 #

    […] Zie je een boer? Ik hoop dat je een beetje zich hebt gekregen hoe die dagen van inkuilen verlopen. Je ziet bij mooi weer overal in Nederland boeren bezig met allerhande machines. Maar ik hoop als je nu eens een maaier, schudder of hark ziet, dat je dan weet: o, die boer (of loonwerker) gaat inkuilen waarschijnlijk. Zijn vee moet in de winter ook eten en daarom heeft die boer het even druk! Maar het dient de goede zaak, want zonder boer geen voer: in de winkel ligt immers melk van de wintervoorraad smullende koeien, andere zuivelprodukten, vlees en volop groenten die daar niet zómaar komen. Daar gaat wat aan vooraf onder meer in het Nederlands landschap. En schroom ook niet om te stoppen en gewoon eens te vragen waarmee hij of zij bezig is. In het weiland of op de akkers, bij het bedrijf zelf: een boer legt graag uit wat hij doet en waarom. Daarover schreef ik al in mijn blog Boer en burger verbinden. […]

  2. clash royale cheats android app reageerde op 05 sep 2016 om 15:20 #

    clash royale cheats android app

    Edufloor blogt » Boer en burger verbinden

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter