Inkuilen

Deze week was het weer zover: voor de vierde keer dit groeiseizoen kon het gras weer gemaaid worden. Met de iPhone in de aanslag heb ik geprobeerd dit proces een beetje vast te leggen.

kuilen5a

Wintervoorraad
Al eerder schreef ik over ‘inkuilen’: het aanleggen van een wintervoorraad veevoer door bijvoorbeeld gras op een bult, onder een zeil te brengen. Ik kan het proces van maaien, bewerken, inkuilen en conserveren natuurlijk uitleggen, maar op Wikipedia deed iemand dat al eerder. En zo duidelijk, dat ik gewoon de link geef!

Zo ging hier op 21 juli de derde snede de kuil in. Nu was het tijd voor de vierde snede: het gras was na de mest en ideale weersomstandigheden van warmte en regen op zijn tijd, weer voldoende gegroeid om gemaaid te worden.

Los
#BoerBram heeft samen met #broerboer al het weiland rondom onze boerderij waarop geen mais staat, op donderdag gemaaid. Plus nog zo’n 15 ha bij de boerderij van #BoerBram in Langerak. Totaal 50 ha. En om in termen van ‘de media’ te spreken: dat zijn ongeveer 100 voetbalvelden. 🙂

Woensdag viel de beslissing: we gaan los. Dus ’s avonds zette #broerboer de ouwe trouwe Fendt met de maaier en de kleine rooi pony -zoals we ons oude, kleine McCormickje noemen-  met de schudder, alvast klaar. Zodat hij donderdagmorgen meteen naar Langerak kon om daar te beginnen met maaien. #BoerBram doet met zijn grote, zware trekker met voor- en achterop een maaier, het grote rechttoe-rechtaan werk, #broerboer doet met zijn kleinere, lichtere machine de hoekjes en gaatjes waar de grote, zware combinatie wat moeite mee heeft. Zo vullen de mannen elkaar goed aan. Het is een geoliede machine die twee boeren!

kuilen2

De ouwe trouwe Fendt die nog prima geschikt is voor het werk dat hij moet doen. Meer pk’s zijn echt niet nodig.

kuilen1

De pony!

kuilen3

De schudder. De armen staan hier omhoog omdat dat veiliger is op de weg. In het weiland klappen de armen uit.

Aan het einde van de donderdag was al het gras gemaaid. Het was was weer één grote vlakte van gemaaid gras, en dat ruikt zo lekker.

kuilen4

Inwiersen
Na het maaien en schudden (het gemaaide gras verspreiden en omgooien zodat alle kanten kunnen drogen in de zon) ging #broerboer het gras inwiersen. Over dat ‘rare’ woord ‘inwiersen’ schreef ik al eerder in een blog. Het blijft een mooi woord 🙂

Inwiersen

Inwiersen, ofwel: het gras op ruggen (rijen) leggen zodat de opraapwagen het gras gemakkelijk kan laden

Trots op spullen
Op 28 maart van dit jaar stopten we met de melkveehouderij. Daarover schreef ik uitgebreid. Het melkvee is weg en langzaamaan zijn ook veel spullen weggegeven of verkocht. Vooral naar buren en bekenden. Het is fijn te weten dat zij er plezier van hebben. Wij hebben ervoor gekozen dat we niks verkopen en dus hebben we bijvoorbeeld 38 ha weiland waarop gras groeit (of mais). En dat groeit gewoon door als er geen koeien of ander vee is dat het opeet. Daarom verkochten we het gewas dat dit jaar zal groeien, aan #BoerBram die nu dus het gras inkuilt. Waarschijnlijk gaat dit vijf keer gebeuren dit groeiseizoen. Afgesproken is dat #broerboer hem daarbij helpt met maaien, schudden en inwierpen. Dan mag je goede spullen hebben. Dus de half jaar oude voermengwagen is samen met de 15 jaar oude schudder en hark ingeruild voor een nieuwe schudder en hark. En daar is #broerboer ontzettend mee in zijn sas. Goede spullen om voor een ander mee te werken. Dat is genieten!

trekker met inwiersmachine

Gewoon blij met machines waarmee je fijn kunt werken. Hier de hark waarmee hij inwierst.

Nog tijdens het inwiersen zaten twee opraapwagens #broerboer op de hielen. Gelukkig hadden ze per vracht een uur nodig: het gras gaat immers in Langerak in/op de kuil, en dat is 8 km rijden.

kuilen5

Op Twitter vertelde ik af en toe over wat er allemaal gebeurde, zo-ook bij deze foto.

Te vol
Natuurlijk wil #BoerBram zo efficiënt mogelijk werken. Dat betekend de vrachten goed vol laden. Diesel is duur en ieder uur dat je kunt besparen is er één. Het was immers al nachtwerk geworden… Maar soms ging hij te ver: dit kan dus niet. Dus erop geattendeerd dat hij gras verloor en dat dat op de weg een gevaarlijke situatie zou kunnen geven.  kuilen6 Mijn tweet erover lokte veel (ook humoristische) reacties op.

Eindresultaat: Lasagnekuil
Uiteindelijk ging zaterdagmorgen rond 8 uur de laatste vracht met gras ion de opraapwagen richting Langerak. Nadat er de nacht ervoor was doorgereden tot 2 uur en om 5 uur de eerste vracht alweer gehaald werd.. Het is even heel druk op zo’n moment, maar toen #broerboer en ik – ieder met ons eigen vervoermiddel- zaterdagmiddag nog even gingen kijken, zagen we een mooie, lange kuil. Niet hoog nog: er komt nog een laagje gras én een laag mais overheen. En daarom noem je zo’n kuil -je verwacht het niet- een Lasagnekuil. 😉

Het was doodstil op het erf, want… zowel #BoerBram als alle kinderen die meegeholpen hadden, sliepen. kuilen8 Wie wél wakker waren, waren deze melkkoeien van #boerBram. Die genoten van heerlijk voer, met hun kop in de schaduw/zon. Buiten hadden ze het warm. Dus ze konden binnen. Mooi!

Zie je een boer?
Ik hoop dat je een beetje zich hebt gekregen hoe die dagen van inkuilen verlopen. Je ziet bij mooi weer overal in Nederland boeren bezig met allerhande machines. Maar ik hoop als je nu eens een maaier, schudder of hark ziet, dat je dan weet: o, die boer (of loonwerker) gaat inkuilen waarschijnlijk. Zijn vee moet in de winter ook eten en daarom heeft die boer het even druk! Maar het dient de goede zaak, want zonder boer geen voer: in de winkel ligt immers melk van de wintervoorraad smullende koeien, andere zuivelprodukten, vlees en volop groenten die daar niet zómaar komen. Daar gaat wat aan vooraf onder meer in het Nederlands landschap. En schroom ook niet om te stoppen en gewoon eens te vragen waarmee hij of zij bezig is. In het weiland of op de akkers, bij het bedrijf zelf: een boer legt graag uit wat hij doet en waarom. Daarover schreef ik al in mijn blog Boer en burger verbinden.

Nog meer inkuilen
Overigens kun je gras ook hakselen en dan inkuilen. Hierover blogde ik in mei 2012, met een fotoserie waarop je kunt zien hoe dat in zijn werk gaat.  (klik op de foto, en je gaat naar mijn fotoalbum op Flickr)
Voederwinning 2013

Of bekijk hoe de voederwinning in 2012 eruit zag. (net als hiervoor: klikken op de foto zodat je het fotoalbum op Flickr ziet).     Voederwinning 2012

En heb je vragen erover? Stel ze gerust hieronder, of nog beter: stel ze via @Boerburgertweet of op Facebook Boerburgertweet. Dan lezen er meer mensen mee die het misschien ook met (dezelfde) vragen zitten.

Doen hoor!

3 Reacties op “Inkuilen”

  1. Pierre reageerde op 29 aug 2015 om 16:16 #

    Geen uitgebreide reactie, gewoon een “like” / dank je voor het heldere verhaal. 🙂

  2. Florina reageerde op 29 aug 2015 om 21:29 #

    Dank je wel. Voor ‘ons boeren’ is het allemaal zo gewoon. Maar ik realiseer me steeds meer dat het voor burgers zo gewoon niet is. En dan is mijn blog een mooie plek om erover te vertellen en uit te leggen waarmee we bezig zijn. En met wat voor doel. In dit geval een wintervoorraad veevoer aanleggen.

  3. Edufloor blogt » Van kalfjesverzorgster tot inkuilende kraanmachiniste reageerde op 02 apr 2017 om 12:37 #

    […] zou wel heel vroeg zijn hè, als je onder ‘inkuilen’ verstaat het maaien van het gras en dat onder een zeil stoppen als wintervoorraad voor de koeien! Nee, die tijd komt binnenkort. […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter