Zondagmorgengeluk

Collage bloemen en fruit in de tuin
Is het niet kleurrijk? Ik word er zo #blijvan.

Heb je dat ook? Dat je voelt en hoort dat het zondag is? Dat je geen geruis hoort van eventueel verkeer (in de verte), dat je kerkklokken hoort ‘roepen’ naar de mensen dat een dienst aanstaande is?
Ik wel.

Ik had zo’n moment gisteren weer. Gedwongen tot zitten en/of in ieder geval heel rustig aan doen. Omdat een been (lees knie) even niet zo wil, had ik mijn spiegelreflexcamera erbij gepakt. Bewust met de 50 mm lens erop. Deze lens geeft vrijwel 1:1 weer hoe je ogen iets zien. Geen telelens, geen groothoeklens. Nee, de gewone lens die wel erg lichtsterk is. Dus je krijgt gemakkelijker heldere foto’s, ook als het licht wat minder is.

Canon camera
Mijn Canon met hier een andere lens dan vandaag gebruikt, te weten een EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM.
Tuin Kas
Uitzicht vanaf mijn stoel buiten achter het huis, bij mijn werkkamer

En ik zag de tuin achter zoals hij nu is. Een klein beetje neigend naar herfst. Je ziet het aan het groen dat niet meer zo fris lijkt.

De blaadjes die overal liggen, de straten die wat nattig en ook wat aangeslagen en groen zijn doordat de -zo welkome- regen van de afgelopen tijd ook wel wat ‘rommel’ veroorzaakte.

Blaadjes, struiken, hortensia’s: niet meer écht fris groen.

Tomaatjes
Ik zie gelukkig ook veel fris en kleurrijks! Zoals mijn oogappeltjes: tomaatjes!

Tomaatjes
Super mini kerstomaatjes
Mini pruimtomaatjes
Mini pruimtomaatjes
Kerstomaatjes
Kerstomaatjes

Ik kweekte de tomaatjes uit zaad dat ik uit diverse soorten tomaatjes had gepulkt. En ze doen het goed. Ik pluk iedere dag wat dieprode tomaatjes af en eet ze voornamelijk op brood met lekkere pittige kaas of komijnekaas. En als het er op een dag echt veel zijn, maak ik er échte pastasaus van! En van die saus kan ik ook weer échte tomatensoep maken. Ik doe het graag, want het resultaat is zó lekker!

Pompoenen
Ook de pompoenen die ik kweekte uit zaden van eetbare Hokkaido pompoenen van vorig jaar, doen het aardig. Ze staan niet op een ideale plek, maar het kon niet anders. Ze nemen flink wat ruimte in en moeten het daarom doen met een plekje tussen de struiken.


Pompoen
éPompoen waar ook de konijnen (hazen?) wel een vorkje van mee willen prikken!

Toen ik ze uitpootte heb ik de plantgaten voorzien van goede vruchtbare grond/compost/mest, en ze de hele zomer volop van water voorzien. De oogst is niet rijkelijk, maar ik héb pompoenen en de eerste pan soep heb ik al gemaakt! En dat is dan weer zó lekker!

Maar een aantal zaden van de bekende ronde oranje eetbare Hokkaido-pompoenen, zijn uitgegroeid tot een soort sierpompoenen. Het zijn wat kalebasachtige pompoenen geworden. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het zaad dat ik zelf uit een eetbare Hokkaido pompoen haalde. Waarschijnlijk is dat zogenaamd hybride zaad geweest . Niet 100% zuiver. Maar deze pompoen deed het ook goed in de soep hoor!

Pompoensoep
Pureesoep, gemaakt in de Philips Soupmaker. Want ma, met wie ik bij de kaakchirurg was geweest, at mee. Voorzover mogelijk dan..

Zonnebloemen
De zonnebloemen staan eveneens op een plek die niet ideaal is: tegen een struikenrij aan, in een vrij arme bodem. Maar wél zonnig!

Zonnebloem
Prachtig toch?

Ook hier heb ik de grond verrijkt met een vruchtbaar mengsel. En ook hier: ze doen het goed, maar zijn geen 4 meter hoog ofzo. Maar mooi zijn ze wel en de insecten hebben er veel plezier van.

Zonnebloem
De bij die erop zat, vloog weg toen ik ging klikken…

Oranjeboompje
De pot met een plant met van die mooie oranje bolletjes is al een paar keer bijna overleden doordat hij zelfs 0 graden in de winter niet aankan. Ze hoort eigenlijk binnen te staan, het is een kamerplant. Maar hier staat ze buiten, jaar in jaar uit. Het is een Oranjeboompje. Ze is hartstikke giftig, maar zó mooi! Maar ik weiger haar weg te gooien en laat de plant weer rustig herstellen met wat extra aandacht.

Sinaasappelboompje
Oranjeboompje. Giftig of niet, mooi is ze wel!

Ik kreeg deze plant 15 jaar geleden (!) van een tante die een bijzonder plekje inneemt in mijn hart. Daarom alleen al doe ik mijn best deze plant goed te verzorgen. Met dit resultaat nu.

Sinaasappelboompje
Zo fris en kleurrijk!

Sedum
En dan natuurlijk de Sedum die ik zelf opkweek nadat er weer eens eens stukje ergens afbreekt. Hup, in een pot of pan, en op het terras doen ze het prima!

Sedum
Zo mooi, die kleur, die kleine bloemetjes!

Munt
En tenslotte de bonte munt! Die ruikt zo heerlijk en groeit als een malle! Daarom staat ze hier in bakken en niét in de tuin! Het is eigenlijk een eenjarige, dus in de winter verhuizen de bakken naar de (verwarmde) kas.

Bonte munt
Je zou het moeten ruiken! Die heerlijke pepermuntgeur.

En zo schuiven we langzaam de herfst in. Ook weer een mooi jaargetijde. Dat maakt Nederland zo mooi: de seizoenen met elk zijn bekoringen en kleuren. Dus:…

laat gaan wat gaat, laat komen wat komt

2 Reacties »

Florina op 9 september 2019 in boerderij, fotograferen, persoonlijk, platteland, tuin

2 Reacties op “Zondagmorgengeluk”

  1. Hendrika reageerde op 10 sep 2019 om 09:46 #

    Ik hou ook van de stilte van de zondagmorgen – dat had ik al toen ik als kind in de stad woonde. Wat een rijkdom in je tuin! Ik moet je vorige blog nog lezen, nog niet aan toegekomen.

  2. Florina reageerde op 10 sep 2019 om 14:18 #

    Dank je wel. Rust en stilte, dat hebben wij gemeen denk ik. En je weet: alles op jouw tijd, ook het al of niet lezen van mijn blogs. Dagdag

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter