Dag van de Boerin

De spil van veel boerenbedrijven, zij verdient deze dag.

Vandaag is het De Dag van de Boerin.  De spil voor of achter de schermen van menig boerenbedrijf, die net als veel ‘werkende vrouwen’ veel ballen in de lucht houdt.

Een boerderij is ‘gewoon’ een bedrijf, een onderneming, waarmee je vandaag de dag niet meer wegkomt met simpel dieren voeren, bloemetjes plukken, dieren aaien en op klompen lopen.

Weet wat je eet
De supermarkten en vooral de Unilevers, pakjes-en-zakjes-fabrikanten en ja ook de Arla, FrieslandCampina en andere zuivelleveranciers, willen je graag een ‘ambachtelijk’ beeld voorschotelen van mooie natuurplaatjes waar het leven goed is. Zoals ‘vroeger’ toen Ot en Sien het zo fijn hadden. Maar de realiteit is toch iets anders: het is -en met hard werken is niks meer hoor, begrijp me niet verkeerd- hard werken om een boterham te verdienen. Diezelfde boterham met beleg die menig consument achteloos weg-eet zonder te beseffen wat er schuilgaat achter het ontstaan van datzelfde voedsel dat dagelijks in Nederland zo rijkelijk en overweldigend aanwezig is.

Veilig Nederlands voedsel
Dáárom alleen al is het goed te realiseren hoe belangrijk boeren zijn in de vraag naar goed eten dat veilig en betrouwbaar is. Omdat hier in Nederland bijna iedere stap die een boer zet, gecontroleerd en bepaald wordt door regels en controles door heel veel instanties!

Dag van de Boerin
Op veel boerenerven is de boerin de stabiele basis waarop de boer en het gezin kunnen leunen. Of staat de boerin steeds vaker zélf aan het hoofd van het bedrijf omdat ze al dan niet met een partner het bedrijf zelf runt. Niet verwonderlijk dus dat sinds 2013 de tweede zaterdag van september in het teken staat van de boerin: De Dag van de Boerin.

Een kleine waardering voor een grote vrouw…
(bron: website Dag van de Boerin)

Column
Een prachtige column over deze onmisbare powervrouw, deze dag en de maatschappij die zo (niet) begaan is met deze sektor, is geschreven door Anita Heijdra en ik verwijs er graag naar.

Ik denk dat Anita hiermee zegt wat ik denk en voel. Ik laat het daarom hierbij, ook omdat ik #opdeplaatsrust moet nemen/houden omdat mijn been problemen geeft.

Niet erg, dat gaat vast over. Maar ik hoop dat jullie waardering voor je voedsel en daarmee indirect de boer(in) er ís en nooit over zal gaan. Want iedere dag denk je toch: #watetenwevandaag ?

Geen Reacties »

Florina op 14 september 2019 in boerderij, persoonlijk, platteland, social media

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter