Gaat Becky helpen?

bedorven groenten
Dit wil ik niet in mijn keuken!

Voedselverspilling: ik heb er een hekel aan en doe het zo min mogelijk. Hier gaan in principe kliekjes niet de kliko in, maar zoveel als mogelijk in bakjes de koelkast in! Overal valt wel weer wat van te maken. En als je het lastig vindt om te bedenken hoe en wat, je kan echt veel info vinden, apps downloaden of boeken kopen. Ik zal proberen wat tips te geven, en ervaringen.

Twee keer hetzelfde eten vinden we hier geen probleem. Al probeer ik dan toch weer er een net iets andere draai aan te geven door er iets aan toe te voegen, iets op te bakken in koekenpan of oven en altijd goed: heel vaak maak ik van restjes van de warme maaltijd een soep voor later bij de boterham. Maakt niet uit wat het is, in de soep kan veel hoor 🙂

Wat sla, wortels, bleekselderij en vers toegevoegd wat vermicelli en kruiden: het wordt na enige minuten koken een heerlijke soep bij de boterham!
De Soupmaker is een handig apparaat als je snel een klein litertje soep wil maken. Met gewoon hele ingrediënten (stand: boerensoep) of gepureerd. Overigens kan dit apparaat ook smoothies maken en brunchen.

Ben ik doorsnee Nederlander wat betreft voedselverspilling? Nee, ik denk niet dat ik de cijfertjes haal die in Nederland ‘gelden’: De voedselverspilling in Nederland is nu in totaal zo’n 105 à 152 kilo per Nederlander. Dat betekent 41 kilo aan vast voedsel per huishouden! Best wel ‘een dingetje’ om het even populair te zeggen. Bot gezegd: het is gewoon een probleem waar we met zijn allen denk ik in meer of mindere mate ‘schuldig’ aan zijn. **

** Update, 3 oktober 2019
Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland op koers voor het behalen van het doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030.
De resultaten komen uit het onderzoek naar voedselverspilling in huishoudens, dat driejaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onder begeleiding van Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat. Sinds de eerste meting in 2010 is er een daling te zien. In 2010 werd er nog 48,0 kilo vast voedsel verspild, in 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo**. Nederlanders verspilden afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Bij deze is producten is echter nog steeds de grootste winst te behalen.
Voor een concrete samenvatting van het rapport, zie deze Factsheet van het Voedingscentrum.


Becky!
Dat moet toch anders kunnen? Misschien kan Becky dan helpen.

Becky is de nieuwe mascotte van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, een gezamenlijk initiatief van organisaties, bedrijfsleven en overheid. Becky moet Nederlanders helpen om minder voedsel te verspillen. 

Winst voor je portemonnee en het milieu
Begin dit jaar startte de stichting de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’. Het vriendelijke mondje Becky inspireert en motiveert Nederland met makkelijke en slimme tips. Becky’s eerste tip: check je voorraadkast voordat je boodschappen gaat doen. 

“Met Becky’s hulp krijgen nog meer mensen de smaak te pakken om minder te verspillen”, legt directeur van de stichting Toine Timmermans uit. “Winst voor het milieu én je portemonnee. Als iedereen in Nederland in actie komt, dan worden we stap voor stap steeds meer #verspillingsvrij.” Becky is te zien op social media, in winkelcentra, online en in print via onder meer banners. De focus van de campagne ligt op jonge gezinnen, omdat zij het meeste voedsel verspillen. 

Met zijn allen schouders eronder!
Onder meer het ministerie van LNV, Rabobank en Wageningen Universiteit werken binnen de stichting samen met McDonald’s, Albert Heijn, Jumbo, Lidl, CBL, ABN AMRO, Regio Foodvalley en het Voedingscentrum aan het voorkomen en verminderen van voedselverspilling en het verwaarden van afval in de gehele voedselketen. De stichting heeft als doel om de voedselverspilling – nu in totaal zo’n 105 à 152 kilo per Nederlander, 41 kilo aan vast voedsel per huishouden – te halveren in 2030.

Wat tips, apps en boeken
Er zijn legio sites, boeken en apps beschikbaar waar je tips, informatie of hulp kunt krijgen om minder voedsel te verspillen. Ik geef er een aantal, maar volledig? Nééééé hoor! De eerste drie ervaringstips geef ik hier graag:

Fruit, pasta, rijst, groenten, saus, granen en nog veel meer: het kan er allemaal in. En dan hygiënisch en op de juiste temperatuur bewaren. Hieronder bij punt 1 lees je hoe blij ik ben met een voorraad afsluitbare bakjes.
Minestrtonesoep, een ideale restjes verwerker waar je het hele weekend plezier van hebt! Hieronder bij punt 3 lees je hoe ik dat maak.
  1. Schaf een grote voorraad goed afsluitbare bakjes aan die én in de koelkast, én in de vriezer en nog fijner, én in de (combi)magnetron en oven kunnen. Dat is zó gemakkelijk! Van klein tot groot: zet ze voor het grijpen, vóóraan in je kast! Ik gebruik gewoon bakjes van de Hema en een aantal op zegeltjes gespaarde bakjes met handige verdeelsystemen erin. Zodat je gemakkelijk bijvoorbeeld groenten, een aardappel en vlees ook in één bakje kunt bewaren.
  2. Maak regelmatig een Frittata. Het gemakkelijkst om dit in de oven te doen. Al je restjes aan groenten, vers of al wat minder vers, kun je erin kwijt. Verrijk ze met kaas, aardappelen, kruiden, peper, misschien wat zout en meng dit alles met eieren en eventueel melk of room. Doe het in een ovenschaal en plaats deze de voorverwarmde oven van ongeveer 200 graden. Na 20 minuten heb je een heerlijke supergezonde omelet/hartige taart die eventueel kunt aanvullen met wat brood, een salade of wat je maar wilt. Echt een aanrader. (Op Lekker Tafelen vind je wat ideeën. Maar zoek op internet maar eens op ‘Frittata recept’, bezoek een supermarktsite met recepten of bekijk (mijn) Pinterest-borden en je zult versteld staan van de mogelijkheden. Maar doe vooral wat je zelf wilt, met ingrediënten die je voorhanden hebt en wat je lekker vindt!
  3. Maak restjessoep. Heb je restjes groente liggen in de koelkast die op moeten? Deze Italiaanse minestronesoep is de ideale kliekjesverwerker! En vervang gewoon de genoemde ingrediënten door je eigen ‘voorraad’ . Maar de manier van soepmaken en de manier van schrijven (op de hele site) vind ik gewoon goed en prettig ‘gewoon’ en praktisch. Bovendien is een pan soep in het weekend altijd een goed idee toch?
  4. Nog een duurzame tip wat betreft miniestronesoep: om een soep met bonen te maken heb je niet veel (fantasie) nodig. Zoek alle (groente) restjes op die je smakelijk lijken, fruit een uitje en voeg de groenten toe. Breng ze met bouillon aan de kook tot ze bijna gaar zijn, voeg een blikje of stazak bonen toe en breng op (jouw) smaak. Hup, klaar is je soep en weg zijn je restjes en kliekjes!
Groenten, aardappelen, eieren, kruiden… Frittata! Hierboven lees je mijn tips en handige links.

Sites:

Voedingscentrum
Het Voedingscentrum biedt betrouwbare tips en info en is één van de samenwerkende partners in de campagne Hoe #verspillingsvrij ben jij. Je vindt er onder meer 7 tips om voedselverspilling te voorkomen.

Instock
Wanneer je #verspillingsvrij uit eten wilt, loop dan eens binnen bij een Instock restaurant. Instock haalt onverkochte producten op bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten. Bijvoorbeeld groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van de dag of vlees en vis omdat er een overschot is. Deze ‘Oogst van de Dag’ wordt gebruikt door getalenteerde chefs die heel goed kunnen improviseren. Zo redden ze kilo’s aan eten van de container en kan je komen genieten van de meest smakelijke maaltijden in hun gezellige restaurants.

Kromkommer
Kromkommer (bestaande uit drie jonge meiden) zet zich ervoor in dat alle ‘afwijkende’ (kromme, te kleine, lelijke, enz) groenten in de wereld een nieuwe kans krijgen. In de supermarkten mogen alleen maar perfecte groenten liggen, anders kopen mensen het niet. Dat is triest. Gelukkig heeft Kromkommer een project ervan gemaakt om juist van deze groenten soepen en andere produkten te maken. Niemand die zo nog kan miepen over kromme groenten, want daar zie je niks van zo!

Zoveel smaken, zoveel soorten.
bron afbeelding: kromkommer.com

Boeken:

Hét anti-restjes keukenboek
Om Nederland te helpen de boodschappen op te eten in plaats van in de prullenbak te gooien schreven Daisy Scholte en Jill Overmaat het boek ‘Koken met restjes is leuk!’. Zij hebben er een kleurrijk boek vol vernieuwende lekkere recepten, handige bewaartips en kliektechnieken van gemaakt. Op de site van I’m a Foodie vind je meer info over het boek en goede achtergrondinformatie over het probleem van voedselverspilling.

Koken met Karin: Slim koken
Karin is groot voorstander van koken zonder pakjes en zakjes. Ik heb daarom op één na al haar boeken. Maar ook omdat ze echt zo min mogelijk verspillen wil. Een goed voorbeeld daarvan is haar boek Slim zonder pakjes en zakjes. Maar ook in haar andere boeken probeert ze zo min mogelijk te verspillen en te hergebruiken. Kijk op haar site en lees ook Karina schreef over het hierboven genoemde boek ‘Lekker koken met restjes‘ van collega kookboekenschrijfster Daisy Scholte.

Cover boek Slim koken
De typische stijl van Karin: tekenen, fotograferen, informatie combineren tot een goed leesbaar kookboek. Met hier en daar humor, maar altijd heel praktisch en serieus informatief. Zonder belerende vinger.

Volop andere boeken
Dat het probleem van verspilling degelijk speelt, blijkt ook wel uit de vele boeken die er zijn en steeds weer uitkomen. Zoek bij Bol of andere sites maar eens naar ‘voedselverspilling’, ‘koken met restjes’, ‘kliekjes’ o.i.d. Je zult versteld staan!

Apps:
5 apps tegen voedselverspilling verzameld.

Too good to go
Je hebt misschien wel gehoord van Too good to go.

Met deze app kun je maaltijden die over zijn, ophalen bij verschillende punten in het land: van supermarkten tot restaurants. In de app kun je precies zien waar je jouw Too Good To Go-lekkernijen kunt ophalen en welke locaties het dichtst bij jou in de buurt zijn. Zo kun je genieten van heerlijk verrassingsmaaltje én ga je ook nog eens verspilling tegen. Om nog meer waste te voorkomen, word je gevraagd om je eigen tas mee te nemen. Op de site vind je info en de links om deze app te downloaden.

Hoe doe jij dat, zo min mogelijk verspillen?
Ik hoop dat je hiermee wat inspiratie hebt gekregen. En jij? Hoe doe jij dat, zo min mogelijk verspillen? Of heb je tips en ervaringen die goed en leuk zijn om te weten? Reageer hieronder, ik vind het altijd waardevol van elkaar te leren!

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter