van boer naar hartpatiënt

Samen druiven eten
Foto 223 – 2012-08-11, a photo by edufloortje on Flickr.

En dan is je vader ‘zomaar’ hartpatiënt en wacht hij op een oproep voor een dubbele hartoperatie met 4 bypasses en een hartklepvervanging … Later meer, ik heb nu even andere dingen aan mijn hoofd. Maar iedereen is blij dat de hartproblemen geconstateerd zijn door een cardioloog die meteen actie ondernam! Geen wachtlijst, meteen werk aan de winkel.

Wat een overgang als je 79 bent en bijna letterlijk van de boerderij geplukt wordt en in een ziekenhuisbed aan een monitor belandt. Grote bewondering voor mijn vader!

Samen druiven eten dus, ieder in zijn / haar gedachten…

[update dinsdag 14 augustus 2012]

Vanavond is bekend geworden: de operatie zal donderdag 23 augustus plaatsvinden. De woensdag ervoor verhuist pa naar het St. Antonius Hartcentrum in Nieuwegein. Een Top Ziekenhuis!

[update zondag 26 augustus 2012]
Op donderdag 23 augustus is hij geopereerd:
“Hij heeft een erg mooie nieuwe klep gekregen, waar hij veel plezier van zal hebben. Daarbij 3 omleidingen die hun werk al doen!” . Daarbij 3 omleidingen die hun werk al doen!”

Dat waren de woorden van de arts die om 17.30 uur belde om te vertellen hoe de operatie van pa was gegaan.Om 21 uur was hij dusdanig wakker dat we nog snel naar Nieuwegein zijn gegaan en hem hebben gesproken. De volgende dag om 11 uur ging hij al van IC af naar de afdeling, omdat hij bijzonder goed herstelde van de operatie.

Terugslag
De tweede dag, op zaterdag, kreeg hij echter hartritmestoornissen. Het hart sloeg ‘soort op hol’, waardoor hij heel erg moe werd. Vergelijk het met je hart dat hart klopt nadat je een zware inspanning hebt geleverd. Bij hem bleef het echter zo. Dit komt heel vaak voor na een hartoperatie. Hij heeft onder een lichte roes een elektroschok gehad, waarna het hart weer normaal functioneerde. Vandaag, zondag, is hij na een lange nachtrust weer wat opgeknapt.

“Het komt goed”
Het blijven spannende dagen. Je leven staat een beetje op zijn kop. Maar om met de eerste woorden van pa te spreken die hij zei toen hij ons voor het eerst zag ná de operatie:

“Het komt goed”

[update donderdag 30 augustus 2012]

Maandag reed de ambulance in omgekeerde richting : van Nieuwegein naar Gorinchem. Met daarin vader die ontzettend wagenziek werd. Dat zorgde voor een dip en een verzwakking.

het gaat ‘up’
Maar dinsdagmiddag tijdens het bezoekuur zag ik hem opknappen: misselijkheid verdween. Naarmate mijn bezoek duurde, zag ik hem letterlijk opknappen. Ik ben met hem naar toilet gelopen, om het hoekje over de gang gekeken en heb hem onder lichte dwang appelsap laten drinken, én …

we hebben weer samen druiven gegeten…

Foto 242 - 2012-08-29

Tevreden
Maar het belangrijkste is: de artsen zijn erg tevreden. Echo, longfoto, hartfilmpje (hartritme), bloeddruk: het is allemaal in orde. Zijn HB-gehalte is laag door het grote bloedverlies tijdens de operatie, maar daarvoor krijgt hij nu ijzertabletten. Verder moet hij aansterken en voldoende eten,  lekker slapen en zich vooral geen zorgen maken.

Dat doen we dus niet. Als we hem bellen is hij nogal eens niet bij zijn bed. Een lopende patiënt loopt immers over de gang! Met een rollator.

[update zondag 2 september 2012]
De artsen zijn nog steeds erg tevreden. Lichamelijk is het allemaal in orde. Alleen die duizeligheid af en toe. De artsen weten niet waar het vandaan komt. “Hij moet van ver komen, maar we zijn tevreden” .

De terugreis afgelopen maandag heeft hem geen goed gedaan. Het eten wilde al niet erg, en de dagen erna helemaal niet meer. Hierdoor is hij verzwakt, maar de door mij gevraagde diëtiste heeft hem nu tussendoortjes voorgeschreven. En als hij geen trekt heeft, moet hij tóch eten. En ook de medicijnen tegen hallucineren slaan aan. Vanmorgen trof ik een vader die t.o.v. 2 dagen terug, echt actiever, fitter en alerter was. Dat doet goed! Hij had geen zandbergen, flitslichten, springende koeien en waterdruppels op de muur en de vloer meer gezien…

Of hij maandag naar huis zal gaan, het is het streven, valt nog te bezien. Er moet ‘geevalueerd’ worden. Het moet immers verantwoord zijn. Maar de hulpmiddelen voor thuis, o.a. een rollator, heb ik vandaag geregeld. Die staan morgen thuis voor hem klaar.

Het komt vast goed. Als hij weer in zijn vertrouwde omgeving is, zal het herstel vast sneller gaan. Ondanks de onverklaarbare duizeligheid. Dat zal vast verder onderzocht worden.

En vandaag genoot hij van de iPad 🙂 Maar het past niet …

[update vrijdag 7 september 2012]
Nee, maandag naar huis is niet gelukt. Het been was te dik (geworden), hij was te vaak duizelig: het vroeg juist om verder onderzoek. Naar aanleiding daarvan dacht men zelfs dat de nieuwe hartklep lekte. Een verdergaand onderzoek op donderdag wees echter uit dat de hartklep prima functioneerde. Maar wel was er een vreemde werveling van bloed zichtbaar náást de nieuwe hartklep (tussen hartkamer en aorta). De artsen in Nieuwegein moeten de beelden hiervan verder beoordelen. Maar omdat #vader verder goed aangesterkt is en alles verder prima in orde is, had de uitslag van het onderzoek een onverwachte wending: hij mocht naar huis. En aldus geschiedde:

 

Naar huis!

 

En zo zijn ze na 4 weken en 1 dag ziekenhuis weer thuis herenigd:
Foto 251 - 2012-09-07

[update zondag  16 september 2012]

En dan hoor je aan de achterdeur: “Vollûk”
Het klinkt heel bekend en heel vertrouwd.

Maar bijzonder is het wel als blijkt dat hij gewoon is komen wandelen: 400 meter, zonder tussenstop, op het gemakkie. Geen bakkie koffie kunnen we aan hem kwijt, maar  een glaasje Roosvicee voor de energie om weer terug te wandelen naar zijn eigen huis.

Op de koffie by edufloortje
Op de koffie, a photo by edufloortje on Flickr.

bijzonder
Het is het tweede bezoek alweer aan onze, maar ook nog een beetje zijn boerderij. Niks bijzonders normaalgesproken. Maar wel als je je realiseert dat het pas drie weken geleden is dat hij een nieuwe hartklep en 3 ader-omleidingen kreeg. En dat een hij met zijn 79 jaar dan alweer zó hersteld is, ik vind het bijzonder.

hartklep lekt
En ik niet alleen: ook de arts bij de controle afgelopen woensdag, was hoogst verbaasd over hoe goed hij hersteld is. Niet moe, niet kortademig, gewoon lopen: voor iemand van zijn leeftijd na zo’n operatie is het echt bijzonder. Reden om hem ’te blijven volgen in het kader van langdurig onderzoek’ door artsen in Nieuwegein. Een andere reden hiervoor is dat bij het laatste onderzoek vóórdat hij naar huis kwam, de echo wel een lekkage liet zien in de nieuwe hartklep. Dat was de ‘werveling’ op de foto. Maar omdat hij er geen last van lijkt te hebben, is de arts en zeker ook wij allemaal, van mening dat een nieuwe operatie niet aan de orde is. Hij voelt zich prima, eet weer goed, krijgt weer kleur en geniet van het buiten zijn. Dan kan een operatie wel eens voor een mindere kwaliteit van leven zorgen dan dat hij een betere kwaliteit van leven zal ervaren …

12 Reacties »

Florina op 12 augustus 2012 in boerderij, persoonlijk, vader, ziekenhuis

12 Reacties op “van boer naar hartpatiënt”

 1. Hendrika reageerde op 12 aug 2012 om 12:41 #

  Sterkte en beterschap voor je vader.

 2. Florina reageerde op 12 aug 2012 om 21:51 #

  Dag Hendrika,
  Dank je wel. Het wordt een bijzondere periode. We wisten al dat pa op het bedrijf nog veel deed. En nu weten we het héél zeker: veel kleine klusjes kosten veel tijd 🙂

 3. Steiny Boone reageerde op 26 aug 2012 om 16:15 #

  Beste Florina,

  Wens je vader beterschap! Fijn te lezen dat het de goede kant op gaat. Zo plotsklaps geconfronteerd worden met ziekte valt niet mee, en al helemaal niet als je altijd een gezond, sterk, bedrijvig mens bent geweest.
  Ik hoop dat je moeder ook weer een beetje van de schrik bekomen is en met jouw ondersteuning de draad weer oppakt.
  Sterkte voor jullie allemaal en denk ook aan jezelf!

 4. Steiny Boone reageerde op 26 aug 2012 om 16:17 #

  Mooie foto van je vader met de druiven!

 5. Agnes reageerde op 26 aug 2012 om 23:44 #

  Heel veel sterkte voor jullie allemaal en ik hoop dat je vader weer gauw helemaal hersteld is en terug naar huis kan

 6. Florina reageerde op 27 aug 2012 om 06:15 #

  Beste Agnes,
  Dank je wel. Dat hopen wij ook.Vandaag, maandag, vindt er een overleg plaats of hij stabiel genoeg is om te vervoeren naar het ziekenhuis in Gorinchem. We wachten rustig af. Gisteravond had ik contact met de verpleegkundigen, en zij waren tevreden. Vonden hem frisser als de dag ervoor. Hij was een paar keer uit bed geweest en had zichzelf gewassen. Dus positief!
  Al met al waren het een paar dagen met pieken en dalen. En dat zal de komende tijd zeker niet anders zijn. Hoort er allemaal bij. En als dat maar weet en er rekening mee houdt, maak je het jezelf ook gemakkelijker. Niet meteen zorgen maken als het wat minder gaat, niet te euforisch als het erg goed gaat.

 7. Florina reageerde op 27 aug 2012 om 06:18 #

  Dag Steiny,
  Dank je wel! En inderdaad, voor de omgeving en dan met name mijn moeder, is het even een plotseling verandering. Maar ze houdt zich kranig en wij wonen dichtbij en helpen waar nodig. En ik probeer ook op mezelf te passen. Het lijkt wel of de adrenaline blijft stromen en heel planmatig kan blijven focussen op wat nu belangrijk is. En momenten van vermoeidheid en wat kribbigheid daardoor heeft ieder mens, dus ook hier komen ze voor 😉

 8. Marieke Brughuis reageerde op 03 sep 2012 om 20:39 #

  Heel veel sterkte de komende tij met je vader.
  Blijf ondanks alles goed op jezelf passen.
  Daar heeft iedereen het meest aan.
  Dikke groet

 9. Florina Blokland reageerde op 05 sep 2012 om 10:41 #

  Dank je wel Marieke.
  Inderdaad: belangrijk dat ook mensen rondom vader op zichzelf blijven passen. We doen ons best en met elkaar lukt dat best!
  Wat dat betreft een echt gezin(sbedrijf)!

 10. Edufloor blogt » benen die dragen reageerde op 24 okt 2012 om 10:39 #

  […] wachtruimte van een cardioloog. Het rechtse paar benen draagt een lijf dat precies 2 maanden na een dubbele hartoperatie weer heel goed functioneert. Ze zijn van mijn vader van bijna 80. “Het komt goed”, zei […]

 11. Edufloor blogt » Nieuwsbrief Mens en Natuur reageerde op 04 nov 2012 om 14:24 #

  […] De afgelopen weken waren echter andere zaken belangrijker en ontbrak me de tijd en energie om de nieuwsbrief af te ronden en te versturen. […]

 12. Edufloor blogt » In verwarring reageerde op 24 mei 2013 om 22:08 #

  […] vader kreeg vorig jaar een nieuwe hartklep en drie bypasses. In eerste instantie leek het goed te gaan, echter al snel […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter