Waar komt je burger vandaan? – Een (les)idee!

De Dag van de Burger: de dag waarop de overheid stilstaat bij haar belangrijkste klant: de Burger. Ik vind het een loffelijk streven! Sinds 2007 is de 3e dinsdag in maart de Dag van de burger, in 2013 is dit dinsdag 19 maart. Op deze dag staat voor de overheid de burger in Nederland centraal.
Dag van de burger

Ik vind het dan ook ludiek dat Boerenfluitjes (Ester van Aalst) hier haar eigen draai aan geeft. Het inpsireerde mij voor een lesidee voor leerlingen in het VO.

Actie!
Zoals Boerenfluitjes op haar site zich terecht afvraagt: wat weten we over ons eten? Ik heb jarenlang lesgegeven op een AOC in onder meer de vakken Verzorging, Mens en Natuur en VAP (Verwerking Agrarische Producten). Daarbij leerden de leerlingen over ingrediënten, voedingsmiddelen, voedingswaarden en het kopen van voedingsmiddelen. Ik verbaasde me vaak over de kennis die leerlingen (niet) hadden over de herkomst van eten. Maar niet alleen leerlingen, ook volwassen mensen, jij en ik, weten het soms gewoon niet. En dat ligt zeker niet alleen aan onszelf: de fabrikanten en verpakkingsindustrie spelen hierin een belangrijke rol. Die zijn niet altijd even transparant hierover.

Reden voor Boerenfluitjes  een ludieke actie te koppelen aan de Dag van de Burger op 19 maart a.s.: via sociale media gaat zij met #DagvdBurger zoveel mogelijk burgers mobiliseren om het verhaal achter de burger kloppend te krijgen’. Kijk maar op boerenfluitjes.nl. Bovendien verscheen het lesidee in een prachtige opmaak in de zomereditie van het magazine waarin je veel meer leest over (de herkomst van) ons eten.

Lesidee
Ik heb daarop ingehaakt door een lesidee te schrijven waarmee docenten hun leerlingen op pad sturen naar de supermarkt of slagerij. Als bagage nemen ze mee een iPad of andere tablet of smartphone, met daarop de app QuestionMark. De leerlingen gaan hiermee de herkomst van een hamburger onderzoeken.

QuestionMark app
QuestionMark: 
App en site
De organisatie QuestionMark beoordeelt de duurzaamheid van consumentenproducten. In de app zijn vooralsnog opgenomen: vlees en vleesvervangers, toetjes, kaas, eieren en zuivel. Na het scannen van de streepjescode of het invoeren van een productnaam in de app of op de website, toont QuestionMark scores op het gebied van gezondheid, milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. Kortom op het gebied van de Maatschappelijke Waarde.

Je kunt een Wiki gebruiken voor meer achtergrondinformatie over (gebruik van) de QuestionMark-app en de totstandkoming van de informatie en de scores in de app en op de site QuestionMark.  Je kunt er  discussiëren over de informatie en de scores, en kennis over de producten delen. In combinatie met bijvoorbeeld de apps Etikettenwjzer, KeurmerkenWijzer en/of E-nummers (ook voor Windows), kun je op deze manier veel leren over de herkomst van je eten.

Weet wat je eet
Er zijn nog veel meer apps waarmee je info over voeding kunt opzoeken. Vaak door barcodes op producten te scannen.
Apps: weet wat je eet
Op Eduapp heb ik de lijst Weet wat je eet gemaakt: een lijst met apps die allemaal iets kunnen vertellen over je eten. En al eerder maakte ik een lesidee bij de app Pocket: Wat is gezonde voeding?
Verder zijn er tal van sites waar leerlingen maar ook jij en ik info, testjes en games over eten vinden. Een kleine greep uit het grote aanbod:

Stoute schoenen
Deze opdracht, dit lesidee, staat op de site Eduapp.nl, waarover ik al eerder blogde. Iedereen kan en mag dit lesidee van mij gebruiken. En zeker niet alleen leerlingen: wat let je om als lezer van dit blog zelf op onderzoek uit te gaan? Laat je inspireren door mijn lesidee en trek de stoute schoenen aan. En heb je geen iPhone, iPad of Android apparaat? Op de website kun je ook producten controleren wat betreft herkomst en in het algemeen: de Maatschappelijk Waarde van je eten! Dus neem gewoon je laptop mee naar de winkel…

Recept
En wil je van tartaar waarvan je de herkomst weet, een échte hamburger maken? Gebruik dan dit recept van “Koken met Karin”

hamburger recept

Koken met Karin, maak deze lekkere hamburger.

Karin Luiten is culinair journalist en hanteert het principe: ‘kleine moeite, groot effect’: gerechten waarvoor je niet lang in de keuken staat, maar die wel smaken en ogen alsof je je lekker hebt uitgesloofd. Het hamburgerrecept is er een mooi voorbeeld van. Op haar vrolijk vormgegeven site vind je recepten, allerlei tips en ideeën rondom koken en informatie over haar werk zoals workshops geven en kookboeken schrijven.

[update]
Op de Dag van de Burger natuurlijk even bij mijn slager geweest. En zoals @Boerenfluitjes vroeg in het kader van háár dag: via social media een berichtje uit laten gaan.
Mijn Burger van Mijn Slager Bouter komt van meststieren die opgroeien hier vlakbij. Deze hamburger bestaat uit rundergehakt met max. 10% vet en is licht gekruid.  En die van jou? #DagvdBurger

BurgerVanBouter by edufloortje
BurgerVanBouter, a photo by edufloortje on Flickr.

Op de dag van de burger bij mijn slager geweest. Ik weet waar mijn burger vandaan komt!

1 Reactie op “Waar komt je burger vandaan? – Een (les)idee!”

  1. Edufloor blogt » BurgerVanBouter reageerde op 19 mrt 2013 om 14:43 #

    […] Op de dag van de burger bij mijn slager geweest. Ik weet waar mijn burger vandaan komt! Lees over deze actie van http://www.boerenfluitjes.nl, en mijn interactieve lesidee erbij op mijn weblog http://www.edufloor.nl/2013/03/13/waar-komt-je-burger-vandaan-ee… […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter