Wie biedt?

“Wat de boer niet kent dat eet hij niet”. Of dit een waarheid is als een koe, laat ik in het midden. Ik ken genoeg boeren die alles lekker vinden en bovendien graag koken of er hun ’tweede tak’ van maken. Ik wil het graag van een andere kant bekijken: Kent de burger wat hij eet?  En vooral: Weten jongeren (nog) waar hun eten vandaan komt? Gelukkig zijn er in het onderwijs diverse mogelijkheden voor stages. Maar dan moeten we jongeren die stage-kans wel bieden!
Wie biedt een stage?

In mijn ‘combileven’ waarin boerenleven en onderwijs samenkomen, zie ik regelmatig voorbeelden van onwetendheid over herkomst of samenstelling van voedsel. Reden om in het onderwijs aandacht te besteden aan voeding. Niet alleen aan kennis over voedingsstoffen, spijsvertering en koken, maar juist over herkomst van die producten waarover je leert en waarmee je werkt.

maatschappelijke (food)stage
De maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs is weliswaar alweer geschrapt in het regeerakkoord, veel scholen blijven er vrijwillig mee doorgaan. Mag ik deze scholen een tip geven? Kijk eens naar een foodstage voor je leerlingen: maatschappelijke stages waarin jongeren bewuster worden van waar hun eten vandaan komt en wat erbij komt kijken voordat het op hun bord ligt. Het centrale thema duurzaamheid is in deze stages vertaald naar drie invalshoeken: milieu, gezondheid en dierenwelzijn.

jong en oud
Voorbeeld van een stage is Jong en oud aan tafel: “Doe iets tegen voedselverspilling en haal tips bij ouderen. Ouderen gooiden geen etensrestjes weg en stel daarom een Kliekjeskookboek met tips van ouderen samen.”  Voedselverspilling is een actueel onderwerp en daarmee voor leerlingen leerzaam om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Mogelijkheden voor een foodstage
Maar ook stages met als thema ‘Van akker tot bakker’ en ‘Flex met vlees’ kunnen een (voedsel-wereld open doen gaan lijkt me! En dat er leerzame, enthousiaste stages plaatsvinden, zie je onder meer in deze filmpjes.

wie biedt een kans?
Maar foodstages kunnen niet bestaan zonder stagebiedende partijen: bedrijven in de voedingsindustrie, maatschappelijke organisaties, zorginstellingen en zeker ook agrarische bedrijven. Gelukkig hebben diverse brancheorganisaties het thema al goed opgepakt. Maar ik durf het best nog een keer te vragen: Kom op mensen, wie biedt? Wie biedt jongeren toekomst in een sector die veel monden moet voeden? We worden er allemaal beter van!

 Meer weten?

  • Foodstages – de plaats waar je moet zijn voor Foodstages; kies met name bij docent voor achtergrondinformatie
  • LTO Noord – branche-organisatie van de agrarische sector met complete draaiboeken voor stage-aanbieders
  • ZLTO – branche-organisatie van de agrarische sector die ondernemers, scholen en leerlingen informeert over stages
  • Maatschappelijke stage – alle info verzameld i.o.v. het MinOCW met o.a. een kenniscentrum
  • Groen werkt – Portal voor jongeren met info over de tuinbouw, samengesteld door het Productschap voor Tuinbouw.
  • Eerdere blogs die ik schreef over stages:  de foodstage  en de maatschappelijke stage

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter