Workshop Macrofotografie

Op zaterdag 4 mei deed ik een workshop Macrofotografie bij Liesbeth van Asselt. Dit voorjaar kocht ik een macrolens bij mijn spiegelreflexcamera. Maar de tijd ontbreekt om écht eens uren in de praktijk te oefenen. En omdat lezen erover niet genoeg is, ben ik een dagje de Veluwe bij Epe opgegaan! Eerst een paar uur theorie over (macro)fotografie met een spiegelreflexcamera, daarna met een groep van 9 cursisten naar buiten, het bos en het veld van Epe in.
Florina in actie tussen de koeien

De omgeving waar Liesbeth van Asselt haar woon-en werkplek heeft, is prachtig: bossen en open velden. Het weer was prima, met zon en wolkenvelden. Alleen de wind was spelbreker: juist bij macrofotografie is beweging van het onderwerp funest, omdat je met scherptediepte van milimeters werkt. Iedere beweging van je camera of het te fotograferen onderwerp, veroorzaakt onscherpte.

Liesbeth fotografeerde er zelf ook op los, terwijl wij haar opdrachten uitvoerden:

IMG_1978
Opdrachten
Opdrachten zoals een bloem fotograferen, in 10 verschillende uitvoeringen. Ik koos voor een pinksterbloem en later voor een paardenbloem:

Bloemen collage

Een ander opdracht was een silouhet fotograferen:

Silhouet collage

Koeien
Liesbeth was zelf ook verrast door de koppel koeien die een dag ervoor in het veld was komen grazen 🙂 Nieuwsgierig als koeien zijn, hebben we er veel plezier aan beleefd. Want fotogeniek zijn ze wel:
Koeien Collage

Leerzaam
Ik heb erg veel geleerd. Ik wist door veel te lezen en al te oefenen, wat belangrijk is bij macrofotografie: veel licht, een onderwerp dat niet beweegt en veel geduld. Omdat in het dagelijks leven de tijd vaak ontbreekt om rustig met de camera het vele moois in bijvoorbeeld de natuur van dichtbij te bekijken, is zo’n dag een aanrader.

Liesbeth heeft ontzettend veel verstand van fotograferen en bewerking. Aan het einde van de dag bleek dat ook bij de bespreking van de drie opvallendste/mooiste/slechtste foto’s die iedere cursist had gemaakt. Erg leuk en leerzaam om zo naar elkaars foto’s te kijken. Ik ga zeker nog een workshop doen, erg leuk, leerzaam en boeiend.

Op Flickr vind je een selectie van de foto’s van de workhop en andere macrofoto’s.

[update]
Ik kreeg nog twee foto’s toegestuurd van mede-cursist Arie Sonneveld. Foto’s waarop ik zelf in actie lig …
“Iets roods tussen de koeien” was de bijgaande tekst 🙂

Florina in actie tussen de koeien
Florina in actie tussen de koeien

6 Reacties »

Florina op 8 mei 2013 in fotobewerking, fotograferen

6 Reacties op “Workshop Macrofotografie”

 1. Anita Bracke reageerde op 08 mei 2013 om 10:47 #

  Wat een mooi geschreven blog. De foto’s zijn prachtig. Een prachtige hobby!
  Veel groeten,
  Anita

 2. Hendrika reageerde op 08 mei 2013 om 11:57 #

  Het is nog niet zo simpel, vind ik, om een fatsoenlijke macro te maken. Gisteravond ook een uur bezig geweest, maar alles kon de prullenbak in. Oefening baart kunst, toch? …Uh, het zijn pinken hoor ;-). Wel mooi zo’n koppel tussen de pinksterbloemen.

 3. Florina reageerde op 08 mei 2013 om 12:50 #

  @Hendrika Nee, het is niet simpel en ja, oefening baart kunst. Ik had ook meer foto’s dan ik online heb gezet, maar heel veel ook niet goed gelukt. Die wind was bijvoorbeeld spelbreker, en spelen met diafragma en sluitertijd en ISO geeft niet altijd het gewenste/verwachte resultaat.
  En ja, het zijn pinken, maar ‘koeien’ begrijpt iedereen. Had even geen zin in allemaal boeren-uitleg 😉

 4. Florina reageerde op 08 mei 2013 om 12:52 #

  Dank je wel Anita! Ja, ik heb een prachtige hobby. Je kunt er zoveel van jezelf in kwijt en bovendien kan het heel rustgevend zijn. Even alles om je heen vergeten en zoeken naar mooie dingen om je heen. Fotograferen is vooral goed om je heen kijken. Er is namelijk zoveel moois, en vaak heel dichtbij, letterlijk ook ‘op de vierkante meter’ zoals Liesbeth van Asselt dat zo mooi zei tijdens de workshop. En je hoeft helemaal geen dure spullen te hebben. Ook met de compactcamera’s van tegenwoordig kun je prachtige (macro)foto’s maken. Iets voor jou?

 5. Frans Peeters reageerde op 08 mei 2013 om 22:48 #

  Mooie plaatjes Florina! Dat er nog veel mogen volgen!

 6. Florina reageerde op 09 mei 2013 om 05:57 #

  Bedankt Frans. Ik ga vandaag weer iets zoeken om vast te leggen. Ik ga insectjes zoeken hier in de tuin 🙂

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter