Pubervee dompelen
Vandaag zijn 11 kalveren naar buiten gegaan, ons jongvee. Ik noem ze vaak ons ‘pubervee’. Na de drachtige pinken vorige week, waren vandaag de kalveren aan de beurt.
leren voor later
Deze toekomstige melkkoeien variëren in leeftijd van 8 tot 12 maanden. Vanuit de stal gaan ze in groepjes van 4 of 5 in de veekar achter de trekker naar het weiland. Niet omdat het zover lopen zou zijn. Nee, ze moeten leren wat een halster om de kop is, wat een veekar is, en dat je af en toe door je boer ‘gevangen’ wordt om daarna rustig aan een touw te staan of lopen. Altijd handig voor later, als je groot bent! Je doet dit alles het liefst bij een beetje donker weer. Zodat de dieren niet schrikken van de felle zon buiten, én de zon niet weerkaatst in de sloot zodat ze goed water kunnen onderscheiden van het weiland.
Broerboer Piet en fijne hulp Arjan zie je hier bezig om de dieren stuk voor stuk uit de veewagen te halen en aan de halster het weiland te laten ontdekken.
dompelen
Deze jonge dieren, ons toekomstig melkvee, zijn nog nooit buiten geweest. Ze moeten dus ontdekken wat gras is, dat je dat kunt eten, en vooral ontdekken wat water is!
Het lijkt zielig, maar door ze even kennis te laten maken met de sloot, weten ze: daar moet ik een beetje van weg blijven. Ik mag er alleen uit drinken en er niet in gaan (zitten). Dit voorkomt dat vee -voor de boer ongewild- door de sloot naar naastliggende of nog erger, verder weg gelegen percelen dwaalt.
uitgelaten
Natuurlijk zijn ze behoorlijk uitgelaten nadat ze los zijn en de halster verwijderd is. Net als melkkoeien die in het voorjaar naar buiten gaan.
voldoening
Al met al is het buiten doen van dit vee ieder jaar weer een intensieve klus. Maar het geeft ook veel voldoening de dieren na een dagje rustig te zien grazen. Alsof ze het al járen doen.
En broerboer Piet en zijn vader, ook mijn vader :-), halen er mogelijk nog meer voldoening uit!
[update zaterdag 3 augustus 2013]
Vandaag, zaterdag 3 augustus stond er n.a.v. dit blog een stuk over het pubervee dompelen in Nieuwe Oogst. Redacteur Caroline van der Plas had contact met me opgenomen en gevraagd of ze erover mocht schrijven en mijn foto’s mocht gebruiken. Natuurlijk mag dat, hoe meer mensen weten hoe we werken op de boerderij en vooral ook, waarom we het (zo) doen, des te beter. Dat is immers ook de gedachte achter dit blog: mijn onderwijshart en boerenhart komen samen wanneer ik schrijf over het leven hier op de boerderij.
Zowel op de site als in de krant:
Op Twitter kreeg ik veel leuke reacties en ook verscheen een berichtje met mijn drieluikfoto op het Melkveehouders Prikkebord
Tjonge jonge, wat een blog al niet kan losmaken.
Florina op 31 juli 2013 in boerderij, persoonlijk, platteland, vader
Hendrika reageerde op 01 aug 2013 om 12:06 #
Ik zie dit ‘feest’ elk jaar bij Sandra. Zo heeft ook ieder landschap weer zo z’n gebruiken ;-).
Sandra reageerde op 01 aug 2013 om 13:32 #
Wij doen het meestal bij de kleinere kalfjes, ipv de sterke pubers
http://sandrasdierenfotos.wordpress.com/2013/07/22/koppie-onder-2/
Leuk om te zien en te lezen dat jullie dat ook doen 🙂
Florina reageerde op 01 aug 2013 om 22:37 #
Wat een prachtige foto’s heb jij gemaakt Sandra!
Ik mocht en kon er niet zo dichtbij dus heb met tele gewerkt, vanaf hoogte.
Maar inderdaad leuk te zien dat er meer boeren zijn die het zó doen. En dat de sterke pubers bij ons meedoen, komt omdat ze tegelijk met de kalfjes naar buiten gaan.
Florina reageerde op 01 aug 2013 om 22:38 #
Ja, bij Sandra is het echt een modderfeestje 🙂 Prachtige foto’s, zoals we gewend zijn van haar. En van jou natuurlijk!
Hendrika reageerde op 03 aug 2013 om 22:51 #
Ja, ik las het vandaag in Nwe Oogst, leuk!
Edufloor blogt » Wat te doen? #blimageNL reageerde op 26 jul 2015 om 11:16 #
[…] uitleg over ons werken hier op de boerderij, blij schrijven over koeien in de wei over dompelen, maar ook over software, lesmateriaal van derden, etc. Maar omdat er maar 24 uur in een dag […]