Dood

Een dood kalf. In de vroege morgen trok ik het eraf. Ik zag het al toen de kop eruit was: hier is iets mis. Dichte ogen. Geen gesnotter, geen beweging.

Dood kalf

Dood
En het was mis: dit stiertje van een vaars die voor het eerst kalfde, was dood. Nog niet lang: helemaal gaaf, haren helemaal vast aan de huid. Hoe langer een kalf dood in de baarmoeder zit, hoe losser zitten de haartjes. Oorzaak van deze dood? We zullen het niet weten. ‘Het komt vaker voor bij vaarzen.’ Een dooddoener, letterlijk. Het hoort bij ons werk als boer.

Leven
De moederkoe maakt het prima. Ze is vanavond de melkstal in gegaan, voor het eerst van haar leven. Maar zonder tegenstribbelen, ze gedroeg zich voorbeeldig. De biest  heb ik ingevroren. Deze eerste biest is immers het meest voedzaam voor het kalf en dus waardevol voor ieder pasgeboren kalf. Deze eerste biest bevat de meeste voedingsstoffen en antistoffen. Als reserve in 2 liter melkcans in de vriezer gedaan, voor als er eens een koe kalft die zelf geen of niet genoeg biest heeft voor haar eigen kalf.

Weer verder
En we gaan en moeten weer over tot de orde van de dag. De overige gezonde jonge kalveren die de afgelopen week geboren zijn, goed verzorgen. Net als de rest van het vee. En maandagmorgen zal de Rendac het dode kalf ophalen voor destructie. We hebben het stiertje in een kruiwagen getild, een jute zak erover gelegd, en de kruiwagen uit het zicht weggezet.

De eenlingbox die ik had klaargemaakt voor het kalf, blijft voorlopig leeg.

[update 26 augustus 2013]
Destructie auto haalt kalf op
Deze morgen haalde Rendac het stiertje op. Een vervelend gezicht, zo’n klein stiertje in een grote grijper.  Maar het moet, het hoort erbij.

2 Reacties »

Florina op 25 augustus 2013 in boerderij, onderwijs, persoonlijk, platteland

2 Reacties op “Dood”

  1. Hendrika reageerde op 25 aug 2013 om 10:57 #

    Altijd sneu werk.

  2. Florina reageerde op 25 aug 2013 om 11:05 #

    Klopt. Maar hoort erbij. Je zult het ongetwijfeld herkennen. Even toch een brok in de keel als je het kalf onder je handen dood geboren ziet worden. Maar daarna diep zuchten en doen wat je moet doen. En dat is dan goede zorg voor de vaars die het gelukkig prima doet en geen gevolgen lijkt te hebben van deze doodgeboorte.

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter