Met Twitterboeren Europa in

Sociale media a-sociaal? Nee, niet wat mij betreft! Lezen, leren, zien, discussiëren én ontmoeten, dat is voor mij sociale media. In het bijzonder Twitter. Hoe? Bijvoorbeeld in de vorm van een Boerentweetmeet die  internationaal plaatsvond in Brussel.

We hebben de smaak te pakken: na een eerste Boerentweetmeet in Deventer [pdf] in juli 2013, gevolgd door een bezoek aan staatssecretaris van Economische zaken Sharon Dijksma in oktober 2013,

op bezoek bij Sharon Dijksma Florina en Sharon Dijksma

zijn we op maandag en dinsdag 20-21 januari afgereisd naar Brussel. Op uitnodiging van Ester de Lange hebben we een bezoek gebracht aan het Europees Parlement. Een indrukwekkend gebouw in een bijzonder levendige stad. Vooraf schreef organisator Caroline van der Plas een Boerentweetmeet persbericht [pdf]. Helder en duidelijk.

even op en neer
Een verkoudheid, drukte op de boerderij en een onverwachte ziekenhuisopname van mijn vader, dreigde mijn deelname aan de reis naar Brussel te verstoren. Ik had me voor de tweedaagse reis daarom afgemeld. Maar toen was daar die email van Conny Schiere:

mail bericht

Ik was in de veronderstelling dat ze vanuit haar woonplaats mij zou oppikken op doorreis naar Brussel. Ik stemde ermee in, om toch dan die ene dag mee te maken. Twee dagen zou teveel van het goede zijn, maar alleen de dinsdag met het bezoek aan Ester de Lange, dat zou toch wel lukken? Ik hoefde alleen maar in te stappen en een pak zakdoeken mee te nemen immers. Ik volgde maandag de groep via Twitter waar alle berichten met de hashtag #BoerentweetmeetEU werden geplaatst. Conny was er ook de hele dag en avond, wat me wel verbaasde. Ze heeft echter samen met de groep in een soort complot mij helemaal voor de gek gehouden door te doen alsof ze thuis zou overnachten. Dinsdagmorgen stond ik nietsvermoedend te wachten op de carpoolplaats bij McDonalds in Meerkerk.

wachten bij McDonalds veroorzaakt koude voeten

Conny hield me via SMS op de hoogte en ik verwachtte dat ze uit Noordelijke richting zou komen. Ze kwam echter van de andere kant, uit het Zuiden, samen met Fokko Heida! Ik was totaal verrast en vooral: in verwarring!

Fokko en Conny in de auto op weg naar Brussel

Samen uit Brussel gekomen om mij op te halen! Geweldig!

Brussel in tekst en beeld
Ik had n.a.v. het persbericht van Caroline van der Plas de hoofdredacteur van Het Kontakt beloofd een verslagje te schrijven en foto’s te maken. Van het geheel wordt een artikel voor de krant gemaakt. Het verslagje heb ik inmiddels geschreven en ik plaats het hier gewoon integraal. Want dubbel werk, daar houd ik niet van. Of dit verslag [pdf] uiteindelijk de krant haalt, dát moeten we maar afwachten. Om nog een beeld te geven van het geheel: deze twee collages zeggen al heel veel over hoe leerzaam, mooi, gezellig en bijzonder het was.

BoerentweetmeetEU Kontakt Collage Brussel Boerentweetmeet Collage 2
[Foto’s in eerste collage zijn gemaakt door Martine Wolters, in de tweede collage door mijn iPhone 🙂 ]

media aandacht
In diverse media is aandacht besteed aan ons bezoek aan Brussel. Het Agrarisch Dagblad hield een kort interview met varkenshouder Peter Druijff:

Krantenartikel Peter Druijf

Verder werd tijdens het bezoek aan Brussel Mariska Eggens van Landwinkel Eggens geïnterviewd door De Stentor. Hiervan staat een opname online, maar lees vooral ook het verslag dat Mariska zelf schreef over het bezoek! En na twee weken verscheen alsnog een stukje in onze regionale krant, Het Kontakt. Alhoewel gemeld wordt dat de eerste tweetmeet plaatsvond bij LTO, is het toch een aardig stukje geworden. Mijnt opgestuurde info en beelden zijn mooi verwerkt 🙂

Het Kontakt, 5 februari 2014, verslagje boerentweetmeet Brussel

Het Kontakt, 5 februari 2014

bedankt
Tenslotte: alle achttien twitterboeren en boerinnen, jullie waren en zijn geweldig! Ik heb genoten, geleerd en het heel gezellig gehad. We hebben Ester de Lange vragen voorgelegd, uitleg gekregen over de ingewikkelde gang van zaken in het Europees Parlement, en huiswerk meegekregen. En dat huiswerk gaan we maken natuurlijk, in zoverre we er al niet mee bezig zijn: laten zien wat we doen op onze agrarische bedrijven, hoe we dat doen en waarom! Transparantie, het toverwoord tegenwoordig .. Marcel en Gonny, jullie erg bedankt voor het mogen meerijden naar huis. We gaan op naar een vierde ontmoeting. Ik heb in de Twitter-gangen al gehoord over een zomers landelijk evenement …

 

1 Reactie »

Florina op 27 januari 2014 in boerderij, platteland, social media

1 Reactie op “Met Twitterboeren Europa in”

  1. Edufloor blogt » Boer en burger verbinden reageerde op 17 aug 2015 om 13:19 #

    […] om boeren en burgers aan elkaar te verbinden. En die boerentweetmeets waaraan ik al diverse keren deelnam, waren een groot succes. En ik vermoed zomaar dat dit onder meer via dit twitteraccount waar boeren […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter