Bewust(e) boeren

Donderdag 17 september was een bijzondere dag voor Marcel en Gonny Rutte in Terschuur. Waarom? Omdat ze nu officieel horen bij een groep van op dit moment 50 boeren die via Vallei Boert Bewust graag aan iedereen laten zien wat ze doen en waarom ze trots zijn op hun bedrijf.
onthulling VBB bord Gonny en Marcel

Ik ken Gonny al jaren. We hebben elkaar leren kennen via Twitter, maar door diverse Boerentweetmeets zién we elkaar ook, al dan niet bij elkaar op de koffie zeg maar. En omdat het gewoon bijzonder klikt, mocht ik dit feestje van de onthulling van een bord bij de entree van hun melkveebedrijf ‘Nieuw Bakelaar’ meevieren.

bord vallei boert bewust onthulling collage

Een nette boerderij waar Gonny, Marcel en hun twee zoons en dochter met elkaar iedere dag samen eraan werken om hun melkkoeien en jongvee optimaal te verzorgen. En als je al  jarenlang hard werkt, verstandig onderneemt, als gezinsbedrijf een melkveehouderij met elkaar runt en dan nu voldoet aan de ‘eisen’ van Vallei Boert Bewust, dan mag je jezelf best een schouderklopje geven. Dat is mijn bescheiden mening. Of jij dit ook vindt kun je zelf beoordelen, want je kunt er  gewoon gaan kijken. Je bent van harte welkom op hun boerderij Nieuw Bakelaar.

Wat is Vallei Boert Bewust?
Vallei Boert Bewust is opgezet om boeren te helpen actief het contact met de burger op te zoeken. De Veluwe is een toeristisch gebied waar zeker in de zomermaanden veel mensen genieten van al het moois. En daaronder vallen ook veel agrarische bedrijven waarvan men vaak niet (goed) weet wat er allemaal gebeurt in en rondom de stallen. Om nu dit contact te versterken, is de stichting Vallei Boert Bewust opgericht. De veehouderij hoort bij De Vallei, een streek die een belangrijke economische drager is voor de Veluwe.

De veehouders willen graag hun visitekaartje afgeven: laten zien wat er leeft en speelt op hun boerderijen met melkvee, vleesvee, kalveren, varkens en pluimvee. Daarom is met elkaar een soort bedrijfslabel ontwikkeld. Hiermee geven de bedrijven aan dat ze transparant zijn, met een bovengemiddelde aandacht voor duurzaam ondernemen. Er is een eenvoudige bedrijfscertificering ontwikkeld waarvoor de deelnemers minimaal 10 punten moeten halen om (gecertificeerd) mee te kunnen doen. Zo kunnen zij laten zien dat- en hoe ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze krijgen hier niets extra’s voor betaald. Deelname (certificering) is geheel vrijwillig en de boeren willen ook niet pretenderen het beter te doen dan hun collega’s die niét zijn aangesloten. Maar ze willen wél graag laten zien dat ze dagelijks zeer bewust bezig zijn met duurzaamheid. Dat ze werken op een manier die iedereen mag komen bekijken, dag in dag uit.

De boeren maken burgers hierop attent door het plaatsen van een bord aan de weg bij bij hun boerderij. Maar ook hebben alle bedrijven een eigen website, vind je er QR-codes met extra info, organiseren ze open dagen en staldebatten, houden ze contact via sociale media zoals Twitter en Facebook en zijn ze te vinden bij regionale en soms landelijke activiteiten. Op de site van de stichting vind je achtergrondinformatie en info over- en links naar de tot nu toe 50 agrarische bedrijven die hun bedrijf openstellen en je graag vertellen over hun werk, hun leven. Je vindt de stichting ook op Facebook.

Lach en traan
Ik heb genoten van dit kleine feestje. Maar ook van de koeien en de kalveren. Maar hierover meer in een apart blogje. Deze blogpost is immers het feestje van Gonny en Marcel.

1 Reactie »

Florina op 19 september 2015 in mens natuur maatschappij, onderwijs

1 Reactie op “Bewust(e) boeren”

  1. Edufloor blogt » Een lach en een traan reageerde op 19 sep 2015 om 09:13 #

    […] ik in mijn vorige bericht al schreef, was ik bij Gonny en Marcel. Hun feestje meevieren. En een feestje maakt je natuurlijk […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter