Mais: van zaadje tot oogst

Mais van zaadje tot oogst in beeld (collage)

Mais: het is en blijft een bijzonder gewas. Als het zaadje eenmaal ontkiemd is en de omstandigheden zijn gunstig, dan zie je het soms letterlijk met de dag groeien! Kijk mee naar 5 maanden mais in tekst en beeld.

5 maanden groei
Op 4 mei 2015 ging op 3 percelen (5.8 ha) het maiszaad de grond in en op 13 oktober oogstte loonwerker Habo de mais. Daartussenin waren de groeiomstandigheden voor de mais prima: op tijd vocht en warmte. Regelmatig  maakte ik foto’s van de groeivoortgang en uiteindelijk van het oogsten.

Op Flickr zie je het resultaat in beeld (en toegevoegde uitleg) van de maisgroei en uiteindelijk de oogst. (De uitleg zie je als je één voor één de foto’s binnen het album opent. Een foto open je door te dubbelklikken erop of één keer erop te klikken gevolgd door <Enter>.

Mais 2015

De mais hebben we verkocht aan collegaboer Bram in Langerak. Op de foto’s van het oogsten geef ik uitleg over het proces van hakselen, vervoer en de opslag onder zeil (inkuilen). Ook in de klas hoop ik zo een bijdrage te leveren aan het leren over je eten van mens en dier. Waar komt het vandaag, hoe groeit het, hoe komt het uiteindelijk op het bord van jou en van bijvoorbeeld melkvee?

Hakselen
Van het hakselen heb ik met de spiegelreflexcamera een filmpje gemaakt van 2:51 minuten. Hierop kun je duidelijk zien wat een teamwerk er aan te pas komt. De hakselaar die de mail ‘opvreet’ en fijnsnijdt en vervolgens in een naast hem rijdende trekker met opvangwagen rijdt. Deze twee chauffeurs moeten enorm op elkaar ingespeeld zijn, anders gaat het mis! Complimenten voor de loonwerkers die dit altijd maar klaarspelen. In dit geval de mannen van Habo!

1 Reactie op “Mais: van zaadje tot oogst”

  1. Edufloor blogt » Van zaadje tot maisoogst 2016 reageerde op 08 nov 2016 om 10:47 #

    […] Net als in 2015 maakte ik foto’s. Niet met uitleg zoals in 2015. Maar wil je lezen over mais, groei, de machines en de boer die de mais heeft gekocht, lees dan mijn blog van 2015. […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter