Schapen omweiden

We hebben sinds kort een mooie koppel schapen op ons weiland lopen. Het zijn er 61. In ongeveer een week tijd hebben die het lekkerste gras van een perceel weiland van 2 ha wel zo’n beetje opgegeten. Tijd om ze naar een ander perceel te brengen.

Schapen met schaapherder
Omweiden
Het verhuizen van dieren naar een ander weiland, noemen we ‘omweiden’. Of hier in de Alblasserwaard zeggen we ook wel ‘verkampen’: van de ene ‘kamp’ land (perceel weiland) naar de andere ‘kamp’.

Makke schapen
Deze schapen zijn gewend om met een schaapherder rond te lopen. Ze zijn gewend dat er mensen tussen lopen, zowel de herder als ook belangstellende die de kudde tegenkomen.

Schapen

Vandaar dat je eigenlijk zo’n grote koppel in je eentje kunt omweiden. Maar wij doen dat samen.

Fiets en Quad Boerin en Boer

Samen sterk
Samen is gewoon praktischer: er moet een afrastering (een net) verplaatst worden en je moet erop letten of er geen zwakke dieren tussenlopen die we met de quad mee moeten nemen. Want ook schapen kunnen last hebben van de herfst: hoesten, stijf lopen, moe: het zijn net mensen! Vandaag tilden we er één op de quad, die was een beetje moe! Ga er maar aan staan, zo’n dikzak van ik denk wel 60-70 kg! Dat is samen even flink sjorren!

Zwak schaap vervoer op Quad

Omdat de schapen heel rustig zijn en mensen gewend is het meenemen van de schapen ‘een fluitje van een cent’: men neme een emmer met brokjes, rammelt een beetje en huppetee, 61-1 schapen volgen je.

Schapen eten brok uit emmer

Schapen met schaapherder

Tevreden
Nadat ze op het nieuwe perceel lopen met vers gras, heb je al snel geen kind meer aan ze. Heel tevreden gaan ze grazen.

Over ongeveer een week doen we gewoon weer zo’n ‘omweiding’. Een heerlijk stukje werk.

 

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter