Plantwerk met een koeienluchtje

2017-04-03-vetplanten-kas-verpoten-2
Ieder voorjaar komt het weer terug, gelukkig: de planten die overwinterden in de kas en op een koele kamer, weer klaarmaken voor het seizoen! Het was er vandaag heerlijk weer voor om buiten in het zonnetje bezig te zijn. Ik maakte alvast een begin, want één lange middag is niet genoeg.

Systeem

Ik ga hierbij op mijn manier heel systematisch te werk. Het begint met de grote Franse Geraniums van de koele kamer boven van de trap af sjouwen en naar de kas brengen en alle kleinere Geraniums en andere (pot)planten en overgehouden kruipers en hangers vanuit de kas naar buiten brengen. Daarna buiten (lege) potten en bakken klaarzetten, kliko erbij, tuingereedschap, gieter en scherven voor onderin de potten bij de hand. Ik begin bij de grootste potten en werk naar klein.  Dan kan het eigenlijke werk beginnen:  heel veel vetplanten weer in een grotere pot zetten, door mijn handen laten gaan. Ik kan moeilijk planten weggooien, dus het meeste krijgt waar nodig een fikse snoeibeurt zodat al het oude, dode spul eruit is. Vaak blijft dan nog maar iets kleins over, maar de ervaring leert: daarna groeit de plant weer snel uit tot een forse plant. En na zo’n middag heb ik altijd ook heel veel stekjes… Hoe zou dat nou komen? Och, je kan er altijd iemand anders nog blij mee maken. Geluk moet je delen nietwaar?

Koeienmest
Ik maak in een grote bak of emmer een mengsel van potgrond, tuingrond (nu uit de leeggehaalde tuin) en oude verteerde koeienmest. En die mest is nog uit de ligboxenstal, van onze eigen koeien die nu al 2 jaar weg zijn. Alle planten krijgen hier wat van, of ze nu in een grotere pot zijn gegaan of niet.
Wat zal alles groeien straks…


2017-04-03-vetplanten-kas-verpoten-7
2017-04-03-vetplanten-kas-verpoten-8
2017-04-03-vetplanten-kas-verpoten-1
2017-04-03-vetplanten-kas-verpoten-4
2017-04-03-vetplanten-kas-verpoten-5
2017-04-03-vetplanten-kas-verpoten-6
2017-04-03-vetplanten-kas-verpoten-3

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Reacties »

Florina op 4 april 2017 in fotoproject, persoonlijk, platteland, tuin

2 Reacties op “Plantwerk met een koeienluchtje”

  1. Hendrika reageerde op 10 apr 2017 om 09:06 #

    Je hebt groene vingers 🙂

  2. Florina reageerde op 10 apr 2017 om 22:39 #

    Beetje wel. Ik vind het heerlijk om de doen. Door schade en schande ‘wijs’ geworden. Maar ook door veel te doen en ouders die het altijd stimuleerden en meehielpen.

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter