Weet je nog, die zomer van 2018?

Koffie in de hitte
Ja, dat weet ik nog. Heel goed zelfs, want we zitten er nog middenin! Een zomer om nooit te vergeten zogezegd. Want wat duurt het lang, wat is het warm, wat is het droog, wat verlangen heel veel mensen naar regen, wat een gespreksonderwerp is het al wéken lang op straat, in de media en op sociale media.

Droog, droger, droogst
Zomaar wat cijfertjes: De afgelopen tijd is er nauwelijks neerslag gevallen. Het landelijk gemiddelde in juli was minder dan 2 mm regen en dat is slechts 4,5% van de normale hoeveelheid. Dat is een gemiddelde, dus er zijn volop plaatsen waar het droog bleef. Gewoonlijk is juli met 78 mm in totaal de natste zomermaand. Juni was ook droog met gemiddeld over het land 29 mm tegenover 68 normaal. Daarmee is deze zomer tot dusver slechts 31 mm regen gevallen en dat is 78 mm minder dan gebruikelijk.

korenbloemen

 

Officieel watertekort
Door het aanhoudende zonnige, zeer warme en droge weer, in combinatie met steeds minder aanvoer van rivierwater, is vanaf 2 augustus zelfs sprake van een watertekort in Nederland. En dat is vrij zeldzaam in Nederland. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling heeft niveau 2 afgekondigd, op een schaal van 0 (niets aan de hand) tot niveau 3, een (dreigende) nationale crisis. Al eerder was dat wel zo: niveau 2 in 2003, 2006 en 2011. Niveau 3 is alleen gehaald in de hete, droge zomers van 1976 en 2003. Toen stonden de rivieren nog veel lager en was er ook problemen met de koeling van energiecentrales.

Genoeg drinkwater
Er is voorlopig nog geen sprake van een drinkwatertekort, omdat er maatregelen worden genomen om dat op peil te houden. Ook de dijken worden goed vochtig gehouden en de elektriciteitsvoorziening krijgt voorrang. Het betekent wel dat andere ‘vraag’ naar water, tijdelijk op de tweede plaats komt. Dat gaat volgens de ‘verdringingsreeks’, waarbij de veiligheid van dijken bovenaan staat, gevolgd door genoeg drinkwater en stabiele energievoorziening, dan de beregening van waardevolle gewassen en tenslotte staan onderaan de scheepvaart en landbouw.

Uitzicht uit mijn slaapkamerraam. Het is wel eens groener geweest..

Uitzicht uit mijn slaapkamerraam. Het is wel eens groener geweest..

Landbouw heeft het zwaar
Vooral de landbouw heeft nu veel te lijden van de droogte. Sommige oogsten dreigen al te mislukken en de consument wordt daar al fijntjes op gewezen: “De prijzen van sommige groenten zullen flink hoger worden in het najaar, om het verlies op te vangen.” In de media komen gelukkig steeds vaker de boeren in beeld, met name omdat er ook dieren in het spel zijn. Op Twitter plaatsen boeren berichten en foto’s met de hashtag #geenhittestress Je ziet hoe ze stallen koelen met ventilatoren, de koeien alleen in de koele nachten naar buiten laten en volop andere maatregelen nemen hun vee zoveel mogelijk te beschermen tegen de hitte. Voorraden gras en mais, van voorgaande jaren maar ook al van dit jaar, worden aangesproken om het vee (bij) te voeren. Het zal financieel weer klappen gaan geven, nu maar ook in de winter als voer aangekocht moet worden. Dat dan ongetwijfeld duur zal zijn.

Publiciteit
Het is nu eenmaal een maatschappelijke ’tendens’: noem ‘dierenleed’bij het grote publiek op bijvoorbeeld sociale media, en je krijgt aandacht! Terwijl op onder meer sociale media volop te zien is hoe boeren al soms 8 weken lang 24 uur per dag bezig zijn hun akkers met verpieterende (groente)gewassen te beregenen en proberen te redden wat er te redden valt! LTO Nederland zoekt ook de publiciteit via o.a. de NOS en probeert genuanceerd, zonder klagen over geldgebrek en vergoeding te ‘eisen’, verstandig naar buiten te treden. “De aanhoudende droogte en de gevolgen daarvan zijn rampzalig voor boeren, gewassen en vee. Daarom moet er een pakket crisismaatregelen komen.” Minister Carola Schouten heeft laten weten geen geld ter beschikking te stellen, maar wel aanpassing van de regelgeving in gang te zetten.

Droogte rondom huis en erf
Ook wij hebben ermee te maken. Het jongvee houden we extra in de gaten (geen stront in de waterbakken…??) Dagelijks zijn we met water in de weer, via tuinslangen verbonden met de grondwaterbron, een pompje in de sloot en als het echt niet anders kan, met de waterleiding. De ingepote tuin, het gazon voor het huis, diverse bomen met klimop erin en eronder die een walhalla zijn voor vogeltjes, houden we nat. Iedere dag weer, maar het resultaat is zichtbaar! In het album zie je zomaar wat foto’s ervan.

Kalm aan!
Wij houden zoveel mogelijk ‘ons gemak’ en proberen ons aan te passen. Dagelijks fietsen we voor de nodige beweging op de gunstigste momenten. We doen het werk in de stal, doen wat kleine klusjes en rusten maar wat vaker. Houden zelfs een siësta. Hoe moeilijk met name ik dat rustig aan doen ook vind..

3 Reacties op “Weet je nog, die zomer van 2018?”

 1. Edufloor blogt » Niet omdat het moet reageerde op 05 aug 2018 om 14:39 #

  […] buiten in de schaduw op één van de vele heerlijke plekjes in de tuin. De tweede gaat over de Hittegolf waarin we nu volop zitten, en die nu eindelijk komende week aan haar einde lijkt te komen. Zonder […]

 2. Hendrika reageerde op 10 aug 2018 om 15:19 #

  Haha, jij en rustig doen, dat past niet helemaal bij elkaar geloof ik. Een versnelling lager leven is soms het niet verkeerd hoor – zeker bij de warmte van afgelopen weken.

 3. Florina reageerde op 15 aug 2018 om 16:17 #

  Jij kent me..
  Maar we leven echt wel een versnelling lager hoor, nog steeds eigenlijk. Met siësta en al! Nu is het gelukkig wat koeler, maar ja, die regen hè… Die er dus amper is gekomen… 13 mm afgelopen weken… Net als bij jou: crime! Maar gelukkig staat de mais supergoed, zeker in vergelijking met sommige percelen elders in Nederland. En de tuin zijn we zuinig op en houdt ons dagelijks een uurtje van de straat. Want dan gaan we met gieters, een pompje, slangen en nog zo wat in de weer. En nu ga ik jouw blog lezen. Na de koffie die ik nu heerlijk op de veranda kan opdrinken. Na anderhalf uur ramen zemen. Boerenleven heeft zo zijn bekoringen. En werk haha!

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter