Eerste kennismaking met blokken

Vroeger, toen ik nog erg jong was, dus ererug lang geleden, speelde ik heel graag met blokken. Niet met poppen, dat was ‘niet zo mijn ding’. Maar vandaag wil ik het over andere blokken hebben.

Ik moet blokken om een nieuwe editor onder de knie te krijgen.
Zijn het geen leukerds, deze blokken? Maar dit bericht gaat over andere blokken…

WordPress is helemaal vernieuwd. De editor om je tekst mee te schrijven, is namelijk helemaal vernieuwd. De editor heeft ook een naam meegekregen: Gutenberg. (Voor de -ik weet graag alles mensen zoals ik- : Gutenberg was een Duitse uitvinder. Hier lees je alles over deze Johannes.)

Ik kan natuurlijk vast blijven houden aan de oude editor van WordPress en allerlei omwegen betreden (zoals speciale plug-ins) om de oude editor te blijven gebruiken. Is dat wijs? Beter is denk ik: positief denken en zeggen: “ok, de tijd gaat door, WordPress ontwikkelt door, ik ga dus mee en stop op de trein van Gutenberg.” Ofwel, ik ga me de nieuwe editor eigen maken. Dus op internet gewoon kijken wat er voorhanden is om te leren. Ik heb wat gevonden en ga dit bericht gewoon maken, met papier bij de hand. Let’s go!

Een afbeelding invoegen

Bril op en gaan
Inmiddels heb ik wel een leesbrilletje nodig. Ik zei al: de tijd gaat doorrrrrr haha.

Heel belangrijk wat mij betreft: een afbeelding invoegen. Ik houd van afbeeldingen, foto’s, kleur. Dus daar komt de eerste. Of nee, de derde inmiddels, haha.

Heel veel blokken

De hoofdindeling categorieën

Onderverdeeld in vier categorieën blokken zoek ik maar ‘s wat op.

Ik ga nu proberen een instagram-bericht van mezelf in te sluiten. Mijn account is beveiligd en dus privé. Ik vraag me af of ik dus hier een bericht zichtbaar kan krijgen.

https://www.instagram.com/p/B1lN8bKI8Ap9zQF-oN49dm8AMOST6-8q3vK1680/

Zoals je ziet, dat lukt dus niet. Ok
Dan maar eens proberen een galerij in te voegen. En dat lukt zo te zien! Met heel veel plezier en ook met een traan verzamel ik wat foto’s van onze koeien, ooit…

Een citaat invoegen, dat lukt ook zie ik wel!

Zal ik mezelf dan maar citeren? “een citaat invoegen, dat lukt ook zie ik wel”. Haha!
dit is vette tekst. Poehee, dat is lang geleden! De basiscodes ken ik nog wel… dit is cursieve tekst
  • een lijst invoegen
  • dat lukt ook nog wel.

pull quote, wat het ook mag zijn.

Tuin in volle bloei na regen, warmte en afwisseling ervan.
Een foto van Flickr insluiten. De kwaliteit is goed.

Ik kan ook de embed-code van Flickr gebruiken en die met behulp van het blok ‘eigen html-code’ invoegen. Hier koos ik voor breedte 1024 pixels. Kijk maar:

Tuin in volle bloei na regen, warmte en afwisseling ervan.

Ik vond bij blok-categorie ‘Lay-out’ ook de scheidingslijn waarmee je bij het schrijven van een nieuw blogbericht een klein intro te schrijven en vervolgens een scheidingslijn te maken met ‘Lees meer’ of iets dergelijks. Die heb ik bij dit bericht dus ook als vanouds toegepast.

Eerste conclusie

Tot zover mijn eerste ontdekkingsrijs in Gutenberg. Ik vind het best plezierig en intuïtief werken. Maar er valt nog veel te leren. En dat ga ik gewoon doen. Zoals uitzoeken hoe ik de kopjes rood kan maken. Ze zijn nu zwart, maar ik wil ze rood. Ik houd immers van kleur .
Verder stoei ik met witruimten rondom kopjes en afbeeldingen. Ook maar’s uitdiepen hoe ik dat netjes krijg.

Heb jij inmiddels ervaring met Gutenberg? Wat vind je ervan? Ik hoor het graag, dus als je dan wilt reageren hieronder… Dank je wel!

Geen Reacties »

Florina op 25 augustus 2019 in blog, persoonlijk

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter