Dagfoto 2015

Iedere dag een foto maken van iets dat me boeit, raakt, opvalt of de dag bepaalt.
Fotograferen is kijken, zien en klikken. Net als in 2012 doe ik mee aan mijn eigen dagfotoproject! Je kunt de foto’s van 2015 hieronder, maar ook weer op Flickr bekijken.

Bovenstaande tekst schreef ik hoopvol op 1 januari van dit jaar. Inmiddels is het 17 maart geweest en zijn we dik tweeënhalve maand verder. En weet ik hoe ik iedere dag bezig ben met de dagfoto. Soms gaat het spontaan, maar vaker kost het me moeite. Voelt het als een druk om die foto te maken. En als er verder in je leven geen druk is, geen heftige ontwikkelingen wat de toekomst van ons werken en leven betreft, dán zou het geen probleem zijn. Maar dat is het wel. En dus heb ik na twee dagen twijfelen erover besloten: ik kan niet waarmaken om het hele jaar, iedere dag, een foto te maken. Ik voel het als een zwakte, als niet sterk zijn en doen wat je belooft aan jezelf en trouwe meekijkers. En toch ga ik daarbóven staan. Vanaf nu plaats ik een foto als het goed voelt, als het spontaan en oprecht en met liefde voor dat fantastische fotograferen (want dat is het), gebeurt. En dat gaat gebeuren, dat weet ik zeker!

[update 9 juli 2015]
En opnieuw een verandering: de foto’s vind je voortaan gewoon op de homepage. Ik leg het hier uit. Zie ik je daar dan?

8 juli 2015

Eindelijk, regen! En dat ik dan een misrekening maak en de regen eerder naar beneden kwam dan ik vermoedde, vind ik niet erg. Natregenen op de fiets is dan een soort cadeautje. Kortom: ik mopper niet. Het is zó droog overal. De gewassen leiden eronder. Dus laat maar komen en stromen!

fietsen benen regen

6 juli 2015
Sinds op 28 maart de melkkoeien zijn verhuisd, hebben we nog 10 kalveren (6 maanden – 1 jaar) en 10 drachtige vaarzen (rond 2 jaar) in de stal ‘wonen’. Piet verzorgt deze iedere dag met veel plezier. Maar er was al een koper voor de drachtige vaarzen, boer Blokland een kleine 2 km verderop. Vanavond zijn ze erheen gegaan. Niek en Marco van De Keizer Vee hebben ze rustig en professioneel vervoerd naar hun nieuwe thuis. Binnenkort maar eens kijken daar. Laat op de avond kregen we een mail van boerin Gerda: de beesten hadden even moeten wennen tussen hun nieuwe soortgenoten, maar om 24 uur lagen ze rustig in de ligboxen. Wat wil je nog meer?

pinken (koeien) verhuizen collage

5 juli 2015
Men neme bevroren bananenplakjes, in melk geweekte havermout en een blender… en voila: een herstellend schaaltje ijs naar 38 km racefietsen op de vroege zondagmorgen.

bananenijs

4 juli 2015
Het was 35 graden geweest overdag. Dus wat doe je dan ’s avonds? Juist, uitrusten in de hangmat en ontspannen. Want juist door dat nietsdoen omdat het zo warm is, word ik zo moe. In alle vroegte racefietsen en voor de rest van de dag binnen, gewone dagritme aanhouden en niet druk maken.

hangmat benen

2 juli 2017
We zitten in een ware hittegolf. Het zou vandaag 38 graden kunnen worden. Maar gelukkig: wat een verademing: de zon ging rond 15 uur schuilen achter wolkjes en er kwam wind van zee (er waren even wat buiten in Zeeland.

hittegolf thermometer en wolken

1 juli 2015
Vandaag zijn we weer in Melissant geweest. Eigenlijk zouden vader en moeder meegaan, maar het was erg warm. Mensen van boven de 80, en hartpatiënt: het was verstandiger dan niet mee te gaan. Wij hebben de warmte tetrotseerd en genoten! Want we hebben opnieuw gezien: de koeien hebben het fantastisch. Ze lopen nu buiten, en kunnen zelfs kiezen: als ze het warm krijgen, kunnen ze gewoon naar binnen lopen. Opnieuw zijn we hartelijk ontvangen door Koos en Simone die er alles aan doen om ons het naar de zin te maken, vrij te laten en onze gang te gaan. Wat wil je nog meer?

collage koeien kijken Melissant

30 juni 2015

Een echte hittegolf is op komst. Waarbij vanmorgen vroeg op buienradar de te verwachten temperatuur voor zaterdag op … 39 graden stond. Nog maar niet aan denken. Deze dagen zijn dus wel het juiste moment om een ventilator te verkopen. Met deze ventilator van 1.40m x 1.40m konden we járen de koeien koelen. Want als het zo heet was als deze dagen, haalden we de melkkoeien uit de wei naar binnen in de koelere stal, mét ventilator. Nu de koeien er niet meer zijn, krijgt hij woensdag een nieuwe baas in Veghel. Een fijne boerin die ik ken van Twitter en al eerder planten uit mijn tuin kreeg bij de verbouwing, is er samen met haar boerlief en hun melkkoeien, nu al #blijmee En ik ook!

ventilator voor koeienstal

28 juni 2015
Nog even nagenieten van al die prachtige lieve geiten die ik gisteren gezien, geaaid, gehoord en gevoeld heb!
geitjes

27 juni 2015

En vandaag was het dan zover: voor de 6e keer werd een Boerentweetmeet gehouden en voor de 3e keer een ‪#‎BoerentweetmeetSUMMER‬. Circa 40 boeren uit bijna alle sectoren (veehouderij, akkerbouw en bollenteelt) ontmoetten elkaar live. En ik als ‘stoppers’ mocht er toch gewoon weer bij zijn. Ik kreeg zelfs een prachtig ingelijste oorkonde, omdat ik ooit aan de wieg stond van het ontstaan van deze bijzondere bijeenkomsten. Veel twitterboeren kennen elkaar alleen via Twitter-contact. De Boerentweetmeet brengt deze boeren 2 x per jaar bij elkaar. Zo ontstaan er waardevolle contacten, vriendschappen en zelfs zakenrelaties. We waren vandaag te gast bij het melkgeitenbedrijf van José en Gerrit-Jan Veelers in Hengevelde, daarna op de Farm & Country Fair van de familie Ruesink in Aalten en we sloten af met een proeverij van ‘mannenvlees’ bij De Gulle Waard in Winterwijk. Overal zó hartelijk ontvangen: ontzettend bedankt ervoor!

collage boerentweetmeet

26 juni 2015

Morgen is het #BoerentweetmeetSUMMER waar ik bijna 40 boeren en boerinnen zal ontmoeten waarmee ik contact heb via twitter. Maar met een aantal ook regelmatig via andere kanalen én in real life. We gaan eerst naar een geitenboerderij, daarna naar de farm en countryfair en als afsluiter eten in De Gullewaard. Het wordt wel een dag van kilometers maken, naar en in de Achterhoek.
De afgelopen dagen heb ik wat cadeautjes gemaakt voor heel bijzondere mensen. Maar ook voor alle meer dan 30 boeren en boerinnen een zakje met klaprooszaad. Want alles wat je aandacht geeft, groeit.
Weggeven is zo leuk. Cadeautjes maken en geven: ik word er #blijvan

cadeautjes voor alle 30 boeren en boerinnen die ik ga ontmoeten op deboerentweetmeet

22 juni 2015

Twee buien: in het Westen en Oosten, en ik zat op de fiets en zag ze. Een panoramafoto van 180 graden geeft een wat vertekend, maar best heftig beeld.

buien polder

21 juni 2015

Het weer is niet echt zomers de afgelopen 10 dagen. De tuin blijft wat achter bij voorgaande jaren, ook na een (te) koud voorjaar. Maar de ijzersterke Wederik bloeit al een week uitbundig. Geel is niet zo mijn (tuin)kleur, maar achter, tussen de varens in de schaduw, vind ik ze mooi. Ze geven net dat beetje zon dat dáár én nu zo nodig is.

wederik tuin

20 juni 2015

Klaprozen, ik kan er geen genoeg van krijgen. En ook de tuin niet: ze zaaien zich massaal uit als je de zaaddozen niet tijdig verwijdert. En dan nog duiken ze onverwacht en op al of niet geschikte plaatsen op. Aandacht daarvoor is nodig. Maar alles wat …

klaprozen met tekst 'Alles wat je aandacht geeft, groeit"

18 juni 2015

En als je je afvraagt waar al dat gras van gisteren gebleven is.. Nou, hier!! Meer dan 2.40 m hoog!

graskuil

17 juni 2015

#broerboer, #boerBram met 4 zoons, 1 dochter, 1 neef en 1 pleegkind, 2 opraapwagens en een kuilverdeler: vandaag volop krachten voor een kuil hier op’t erf. Uiteindelijk werd de kuil 2.40 hoog en 25 m lang: 35 ha gras is onder zeil. Komende winter zal #boerBram dit voer weer weghalen en  in Langerak voeren aan zijn melkkoeien. Die hebben wij immers niet meer ..

kuilen collage boerenbedrijf gras kuilen

16 juni 2015

Op 28 maart, de dag dat onze melkkoeien verhuisden naar hun nieuwe huis in Melissant, kreeg ik als troost van een heel lief mens, deze heliumballon. Inmiddels zijn we tweeenhalve maand verder en pas nú lijkt ze te bezwijken onder de zwaartekracht en/of gebrek aan heliumgas. Hoe sneu! Voor haar en ons!
#stoppenisookondernemen #boerenleven

helim ballon koe

15 juni 2015

Zomaar wat beelden van de tuin. In juni vaak op zijn mooist. Alles nog fris en kort in bloei. Alhoewel een bui regen van harte welkom zou zijn. Het is kurkdroog en giet dagelijks behalve de potten ook de tuin zelf: varens, de hoek die vorig jaar op zijn kop is gegaan en ingepoot..

tuin

12 juni 2015

Je bent nooit te oud om gek te doen, maar zeker niet om iets ‘geks’ te krijgen: zonneallergie! Ik heb al iets anders waar ik niet zo gelukkig mee ben: twee ringen op mijn arm, ringschurft overgedragen door kalveren. Maar nu over mijn hele lijf rode en witte bulten. Het brandt en jeukt! Dus naar de huisarts geweest die voor de schimmel pillen gaf en voor de jeuk hydrocortisonzalf. En vooral: uit de zon blijven!

benen arm met zonneallergie

11 juni 2015

De moestuintjes van AH doen het goed. In de kas groeit de broccoli weelderig. Ze rekken en strekken om licht te vangen, de planten zijn hoog. Maar gelukkig is de eerste broccolivrucht (heet dat zo?) verschenen!

broccoli

9 juni 2015

De zon was fel deze dagen. Koeien zoeken de schaduw op. Heel verstandig.

koeien in de schaduw van bomen

8 juni 2015

De eerste klaproos is ontsproten. Tegen de Zuidmuur van het huis, dus door de warmte wat eerder dan andere klaprozen elders in de tuin. Op Twitter kreeg ik meteen reacties en de eerste zaadjes zijn al weer ‘besteld’!

klaproos

2 juni 2015

Vandaag met pap naar het ziekenhuis. Hij heeft teveel vocht achter de longen. Vrijdag weer terug voor een echo van het hart: de nieuwe hartklep die iets lekt, lijkt teveel problemen te gaan geven. Vrijdag weten we meer. Het spreekuur liep uit, dus het wachten duurde lang.. Maar ik genoot van mijn nieuwe laarsjes. Je moet ook in de zomer toch wel eens nette schoenen aan. Converse gympen of outdoorsandalen kunnen niet altijd. En dan vind ik deze toch wel een stoer alternatief!

1 juni 20 15

Het is zover: feest voor koe en boer! Om half 12 kwamen er drie Whatsappberichtjes binnen uit Melissant: ‘onze’ koeien gingen naar buiten. Drie prachtige foto’s die we met een lach en een traan al heel vaak bekeken hebben. En natuurlijk even telefonisch contact. Over hoe goed het gegaan was en hoe fijn ze het vonden (vinden). Dat ze heel snel in de gaten hadden dat ze niet kunnen drinken uit de sloot, want die zijn daar haast niet. Maar dat ze dus ook heel snel in de gaten hadden dat ze moeten drinken uit waterbakken die wat verwarmd worden met zonnepanelen erboven.
Dit alles deed en doet ons goed!

dagfoto collage koeien naar buiten in Melissant

30 mei 2015

Vanmorgen om half 8 fietste ik weg, richting de markt in Giessenburg. En ik zag letterlijk de bui al hangen.. Op de terugreis redde ik het nét niet en moest schuilen in het tunneltje onder de kruising N214/N216. Er viel uiteindleijk 6 mm regen uit en een paar klappen onweer. Maar wat een wolkenluchten, prachtig!

dagfoto dreigende wolken met bui

25 mei 2015

Fotograferen, ik doe het graag. Maar ik zou wat vaker bewust met mijn Canon spiegelreflex naar buiten moeten en dan kijken. Want fotograferen is kijken, kiezen, kaderen en klikken. Vandaag heb ik dat gedaan, en ik heb genoten. Wat zijn bloemen eigenlijk mooi. En ze staan gewoon in mijn tuin!

dagfoto bloemencollage

24 mei 2015

Ken je die? Foto’s op internet die geplaatst worden met de hashtag FromWhereIstand? De opdracht vandaag, in de woorden van Else Kramer:

” ‘From where I stand’ is al jaren een een geliefd thema op o.a. Instagram en Flickr. Het is een fantastische manier om iets van jezelf te laten zien én de plek waar je bent. Perfect thema dus om deze duizelingwekkende Synchroonkijken week mee af te sluiten.

Je maakt een ‘from where I stand foto’ zo:
1. (optioneel) kies je schoeisel
2. zoek een relevante/leuke/belangrijke/fotogenieke plek om te gaan staan
3. maak een foto van je voeten en een relatief groot stuk van de grond

Is het helemaal nieuw voor je? Laat je dan even inspireren door deze voorbeelden op Flickr.

Vanmorgen vroeg toen ik wegreed op mijn racefiets, heb ik dus éérst een foto gemaakt: “ready to take off”.

IMG_5054.JPG

TIP: wil je alle foto’s zien van alle deelnemers van deze week synchroonkijken, van alle 7 borden? Kijk dan bij Else Kramer en scroll naar beneden voor de borden.

23 mei 2015

Onmiskenbaar: het thema voor synchroonkijken is vandaag ‘rood’!

IMG_5062.JPG

22 mei 2015

Vandaag is #ogen het onderwerp van synchroonkijken. Ik stuurde 2 foto’s in. Maar ik heb véél meer ogen gezien vandaag. Tijdens het fietsen keken koeienogen mij aan en in de keuken staan knuffels die ik kreeg toen ik Beemster (gras) kaas kocht.

IMG_5063.JPG

IMG_5029.JPG

21 mei

Vandaag is #waarde het onderwerp van #synchroonkijken Vanmorgen om 7 uur op de fiets was het niet moeilijk waardevolle beelden vast te leggen. Koeien in het Nederlandse landschap zijn voor mij van onschatbare waarde, net als de aanblik van zorgzame zwanenouders bij hun kroost.
De actie van LTO waarbij boeren een spandoek kunnen krijgen om te laten zien dat ze hun koeien in de wei laten grazen, vind ik echt een schot in de roos!

dagfoto zwanen koeien spandoek

19 mei 2015

Het klokje rond reden de zo fijn samenwerkende mannen: mijn #broerboer, en #boerBram die al het gewas van ons weiland afneemt. Vandaag stond er voor het eerst in ons boerenleven een mestauto op het erf die mest in de mestput pompte. Deze mest was afkomstig van #boerBram en vervolgens reden #broerboer en #boerBram het klokje rond samen en hebben zo alle percelen die gekuild waren afgelopen week, onder de mest gereden. Petje af! Om 22.10 uur was het klaar!

dagfoto mestrijden mestauto boeren

18 mei 2015

Eerst was er deze foto, vanmorgen vroeg genomen tijdens mijn racefietstocht. Daarná het besef dat ik me was vergeten aan te melden voor synchroonkijken van Else Kramer. Hoe dom! Maar laat nou de fotografeeropdracht voor vandaag ‘Licht’ zijn! Dus deze staat vandaag op het Pinboard 🙂 En je kunt gewoon nog meedoen. Het is écht zo leuk om mee te doen. En wat is nou 10 minuten op een dag om een foto te maken n.a.v. een ‘opdracht’ met een thema die je ’s morgens via mail van Els krijgt toegestuurd? Het leert je kijken. En fotograferen IS kijken!

dagfoto wolken

17 mei 2015

Vers veldboeket. Geplukt in de berm, voor de veestal. Ik houd er zó van!

dagfoto veldboeket

15 mei 2015

Gelukkig zijn er nog genoeg koeien in de polder  om van te genieten. Deze bijvoorbeeld, van buurman-boer Jan Vonk. Op deze frisse maar zonnige en heldere lentedag, genieten ze van het verse gras. En ik van hen.

dagfoto koe bij sloot

13 mei 2015

Vandaag is 38 ha gras vanaf ons weiland in Langerak in de kuil gegaan. Er is letterlijk een nacht doorgehaald door boer Bram om alles thuis te krijgen. Respect daarvoor. En dat het een gezinsbedrijf is waar iedereen meewerkt, blijkt wel … Vijf van de negen kinderen zie je hier hard meewerken. Op zijn tijd door hun moeder voorzien van eten, drinken én… ijsjes!

dagfoto graskuil kinderen

12 mei 2015

Vandaag de eerste stelen rabarber gesneden. Ongeveer 500 gram, goed voor een schaaltje heerlijke rabarbermoes. Zóóó lekker!

dagfoto rabarber

11 mei 2015

Vandaag zijn al onze percelen weiland gemaaid om in te kuilen. Dat is nog nooit gebeurd, omdat we altijd gras voor onze koeien in de wei moesten hebben natuurlijk. Maar dit jaar is alles anders. Boer Bram gaat op een paar percelen mais na, al het gras maaien en inkuilen. Te beginnen met de eerste snede vandaag! #Broerboer helpt de boer en zijn zoon: boer maait, zoon schudt het gemaaide gras en #broerboer maait met zijn eigen kleinere maaier waar de boer met dubbele maaier niet gemakkelijk bij kan. Maar het doet wat vreemd aan allemaal…

dagfoto gras maaien

10 mei 2015

Vandaag een heerlijke zon-dag. Bijna 20 graden, geen wind en wat sluier- en stapelbewolking. Net goed om buiten te zitten. En te genieten van de tuin. Die nu op haar mooist is. Bleef ze maar zo, zo fris, zo net niet overvol.

dagfoto, collage tuin

9 mei 2015

De AH-moestuintjes doen het goed. De kas heb ik vandaag uitgegraven om ruimte te maken voor een overdekte moestuin. Tomaten, broccoli en ruccola hebben nu de ruimte. De komkommer komt van elders. En de overige tomatenplantjes gaan straks buiten in potten hun best doen. En dat ene radijsje rechtsonderin beeld… Eenzaam en alleen, maar die krijgt alle ruimte om te groeien.

dagfoto moestuin kas groenten

8 mei 2015

Vandaag is de eerste drachtige puber naar haar nieuwe thuis gegaan. Dat doet me veel.  Kleine duo-penotti’s worden immers groot. Al eerder publiceerde ik foto’s van dit mooie stel. Ook de mooie rooie zal binnenkort naar hetzelfde adres een 1 km verderop, ook een boer Blokland, verhuizen.

dagfoto kalveren vervoer

7 mei 2015

Een soort ‘day after’. Dus niets moet, alles mag. Veel buiten, fietsen, én gras maaien. En natuurlijk Bloemvriendelijk!

dagfoto gazonmaaier met madeliefjes

6 mei 2015

We waren er 4 weken na ons vorige bezoek even aan toe: met eigen ogen zien hoe goed onze melkkoeien het hebben in hun nieuwe thuis. Ze herkenden ons nog. Mijn stem deed koppen omdraaien. Kalfje Florina maakt het goed en ook de drie blaarkopjes die geboren zijn uit onze koeien, zijn klein maar dapper.
Ook ik moest dapper zijn. Maar dat lukte niet echt. Het viel me zwaar deze keer. Terwijl Piet er minder moeite mee had. Begrijp me niet verkeerd: we zijn ervan overtuigd dat we de goede keuze hebben gemaakt en de koeien het niet beter hadden kunnen treffen dan nu. Maar het gemis is er wel.

dagfoto collage bezoek koeien nieuwe boer Melissant

2 mei 2015

Deze zaterdag begon zo mooi en zonnig met een heerlijke fietstocht. En een fijn gesprek met iemand die het niet gemakkelijk heeft. Maar in de loop van de dag overviel ons een leeg gevoel: een gemis. Het kwam zomaar hard binnen: 5 weken geleden vandaag verhuisden de koeien. Maar we moeten toch de dag invullen. Daarom een vaas gevuld met bloemen uit de voorjaarstuin. Om van te genieten en het verdriet te laten smelten.

Versie 2

27 april 2015

Mijn Koningsdag als altijd zonder gefeest. Natuurlijk de vlag voor WimLex en de koe op de achtergrond die daarvan geniet. Heerlijk 2x op de fiets, 30 km racen en 18 km op de trekking in een jack met mijn uitdossing in subtiel oranje🙂 En op de fiets zie je bijvoorbeeld een prachtig oranje boerenlandhek. Enthousiasme voor het Koningshuis kent bij de eigenaar-boer geen grenzen 🙂
De iMac en de MacBooks geüpdatet, iPhone bijgewerkt en de nieuwe OSX Foto’s app ontdekt.
En verder was ik in de tuin aan het onkruid wieden en eenjarigen zaaien, in de kas groenten aan het zaaien en AH moestuinplantjes aan het verpoten, bolbloemetjes aan het plukken voor een glaasje in het keukenraam, en lekker met mijn Macbook in de zon. Nee, daar kan wat mij betreft geen vrijmarkt of feesttent of zeskamp tegenop! Maar ieder zijn ding.

dagfoto collage

26 april 2015

De natuur gaat haar gang en groeit en bloeit. Zeker na de afgelopen twee en prachtige zonnige weken en de 7 mm regen gisteren. Ook mijn Minitree is bezig met appeltjes maken 🙂 Een prachtige bloesembloei.

dagfoto bloesem appelboompje minitree

23 april 2015

Sinds vandaag zijn we geen FrieslandCampina lid meer. Dat is even slikken en vreemd.  Als afscheidscadeautje kregen we van de binnendienstmedewerken een tinnen melkbusje.  Wel weer bijzonder: toen hij hoorde dat onze koeien naar Melissant zijn gegaan, was de eerste reactie: "Oh, naar Van Adrichem zeker?'  Toen we dat bevestigden, zei hij: "Dat had je niet beter kunnen treffen. Echte boeren met een mooi bedrijf die erg goed voor hun koeien zijn." Zó fijn dat te horen!

Sinds vandaag zijn we geen FrieslandCampina lid meer. Dat is even slikken en vreemd.
Als afscheidscadeautje kregen we van de binnendienstmedewerker een tinnen melkbusje.
Wel weer bijzonder: toen hij hoorde dat onze koeien naar Melissant zijn gegaan, was de eerste reactie: “Oh, naar Van Adrichem zeker?’ Toen we dat bevestigden, zei hij: “Dat had je niet beter kunnen treffen. Echte boeren met een mooi bedrijf die erg goed voor hun koeien zijn.” Zó fijn dat te horen!

22 april 2015

Vandaag is #broerboer bij een collega boer aan het werk. En dus heb ik de zorg over onze pubers die nu alle ruimte hebben in de stal waarin geen melkkoeien meer wonen. Zo fijn dat deze lieverds er nog zijn!

#broerboer is vandaag voor't eerst bij een collega boer aan't werk: grasbalen maken! En ik 'doe' dus vandaag het jongvee. Twee blije 'gestopten' dus.

19 april 2015

Zo’n leeg duiveneitje op het erf.. Ik vraag me dan af: heeft de natuur hier zijn werk gedaan en is het kleine duifje eruit gekropen en veilig nog even in het nest bij moeder duif gebleven? Of heeft een of andere onverlaat, bijvoorbeeld een kraai of ekster of andere roofvogel hier zijn slag geslagen? Niemand die het weet, alleen moeder duif misschien.

2015-04-19 duiveneitje

18 april 2015

Weer zo’n stralende maar frisse voorjaars-zater-dag. De hele dag zoveel mogelijk buiten geweest op de fiets én in de kas. De moestuintjes van AH die ik op 10 maart zaaide, heb ik vandaag bijna allemaal verspeend. Prei, broccoli, cherrytomaatjes, rucaola en nog zo wat: het kan nu in grotere potten verder groeien.

dagfoto groenteplantjes

16 april 2015

Bloemen, zon en mijn spiegelreflex met macrolens. Het verdringt vandaag het gemis aan alles wat weg is of nog weggaat.

margriet tegen blauwe wolkenlucht

15 april 2015

Ik kan er geen genoeg van krijgen, de natuur die losbarst op een dag als vandaag met dik 20 graden hier en volop zon! De spiegelreflex erbij gepakt met macro. Niet helemaal scherp maar wel mooie bijna bokkeh achtergrond.

dagfoto bloesem

14 april 2015

Een stralende voorjaarsdag vandaag. Gelukkig was er naast de twee zakelijke afspraken ivm stoppen van de boerderij, ook ruimte voor ver fietsen. En dan zie je nog eens wat. Er gaat niets boven ‘echt’, maar van een afstand was het prachtig om deze twee kunstkoeien te zien in een schilderachtige lente omgeving. Van dichtbij waren ze lelijk van nepperigheid. Maar toch te mooi om niét te fotograferen.

dagfoto koeien kunst collage

13 april 2015

Vandaag kwam een buurman op de koffie. Vragen hoe het allemaal ging. Maar uiteindelijk had hij ook een vraag: “Kunnen wij de kalveriglo’s overnemen?” En ja, natuurlijk kan dat. Maar ik moest toch met gemengde gevoelens toezien hoe vader en zoon vakkundig de hutten van de stelconplaten schroefden en op de aanhangwagen achter hun trekker laadden. In de kalveriglo’s zitten veel uren zorg en liefde. Weer een stukje afscheid nemen.

dagfoto kalverhutjes

Bij de buren krijgen de iglo’s weer nieuwe bewoners. Ik gun het ze!

12 april 2015

Vandaag heerlijk gefietst, twee keer. Vanmiddag onder meer door Slingerland (Giessenburg). In een zogenaamde Wiel zag ik daar dit Echte Paar. Terwijl moeder rechts op haar eieren ligt te slapen, wast vader zijn veren wit. Ik had de fiets een stukje verderop neergezet, was er héél voorzichtig heengelopen en had me verschanst achter een boom. Deze boom bood  ondersteuning voor mijn arm, zodat ik kon inzoomen met de iPhone, zonder bewogen beelden te krijgen met veel pixelvorming. Nou ja, bijna niet dan.

Een Echt Paar

Een Echt Paar

11 april 2015

Manman, wat was het vanmorgen op de fiets rond een uur of 8 nog mooi en helder! De natuur is zó mooi nu! Het groot hoefblad ontwaakt ook!

water fietspad groot hoefblad

10 april 2015

Een warme lentedag met temperaturen van 20 graden: de natuur ontluikt razendsnel. Al die knoppen die open gaan: struiken met bloesem, Rode Vlier, Speenkruid, Maagdenpalm, Longkruid: ik geniet!

dagfoto-92-2015-04-10 natuur ontluikt collage

7 april 2015

Het jongvee verzorgde ik tot 28 maart. Die dag gingen de melkkoeien weg en viel veel werk voor broerboer weg. Sindsdien verzorgt hij het jongvee. Ik mis het. Het werk maar vooral het contact met de kalveren en de pinken. Iedere dag kijk ik daarom wel even om de hoek. Een aai hier, een praatje daar, wat voer hier, controle van de drinkbakken daar (of ze er niet in gepoept hebben). Vandaag maar weer eens twee van die lieve ondeugende kalveren vastgelegd.

kalveren

6 april 2015

Vandaag de hele dag in de tuin en in de kas gewroet. Alvast een paar overgehouden kuipplanten naar buiten verplaatst, droge koemest uit de stal geschraapt en planten en bakken ermee bemest, nestkastjes gecontroleerd en nog een schoongemaakt, vogelbakjes en betonwerk schoongemaakt en nog zo wat. Het begin is er. Er zullen nog veel zulke dagen volgen vóór ik de hele tuin rond ben maar dat geeft niks. Het is genieten immers!  Omdat alles niet (duidelijk) in een collage paste, plaats ik gewoon een dubbele dagfoto vandaag 🙂

tuin collage

tuin collage

5 april 2015

Op de vroege, koude Paasmorgen heerlijk geracefietst door de bevroren maar zonnige polder. Gedachten weg laten smelten door de warme zonnestralen. Het is goed zo. Nieuw leven, het past bij Pasen.

fiets zon water

2 april 2015

Vandaag hebben we met eigen ogen gezien hoe goed ‘onze’ koeien het hebben in hun nieuwe stal en omgeving. En het kalf Florina, wat een mooi levendig kalf.

Florina met naamgenoot kalfje Florina

Florina en Florina

1 april 2015

Gewoon genieten van al het moois dat er ook nog is.

collage knotwilen met Hollandse wolkenluchten

Wolken
Geknotte wilgen
Storm
Stoer

31 maart 2015

werk op het boerenerf

Vandaag een heftige storm in Nederland. Gelukkig geen schade. #vader en #broerboer werkten toch een klein beetje door!

30 maart 2015

Vandaag is voor de allerlaatste keer de melk opgehaald. Bedankt FrieslandCampina: jullie chauffeurs deden professioneel hun werk.

melkmeter in een melkauto

Slechts de hoeveelheid melk van 1 ronde melken is zichtbaar op de meter in de melkauto: van zaterdagmorgen, vóórdat de melkkoeien verhuisden. Nu is de melktank voor altijd leeg ..

29 maart 2015

Wat een bijzondere dag…

dagfoto koe met kalfje

Vandaag, de dag na de verhuizing, is ’s nachts om 01.42 uur koe nr. 4 die al eerder verhuisd was, bevallen van een vaarskalfje. De nieuwe eigenaar heeft haar vernoemd: Florina..

28 maart 2015

En toen was het zover…

dagfoto vrachtwagen veewagen met koeien erin

Na het prettig rustig verlopen laden, staan de twee vrachtwagencombinaties klaar voor vertrek. Erin onze 40 melkkoeien die op weg gaan naar hun nieuwe woonplek. Een nieuwe toekomst tegemoet. Net als #broerboer..

27 maart 2015

Deze dag stond helemaal in het teken van de dag van morgen. Als de koeien gaan verhuizen. Allemaal dingen voor het laatst doen. Nog puntjes op de i zetten zodat morgen alles soepel verloopt. En de laatste keer dat een koe geïnsemineerd wordt.

inseminator vult schets in

Aart, de man die altijd vrolijk is. Wat voor weer het ook is, wat er op de wereld ook gebeurt, hoe goed of slecht de koeien zich ook gedragen. Aart, dank voor je vrolijke noot en je goede werk!

En voor één keer een tweede dagfoto…

dagfoto blaarkop

Op deze dag vóór de verhuizing heb ik alle melkvee gefotografeerd. Bij elkaar, soms individueel. Ook mijn lieve trouwe blaarkop met halsband nummer 41. Dag lieverd.

26 maart 2015

dagfoto boer geeft koeien voer

Vandaag alle koeien nog eens op de foto gezet. Ter herinnering. Maar ook #broerboer die geduldig en vol overgave het voer aanschuift.

25 maart 2015

dagfoto collage nieuwe woonplek koeien

De nieuwe woonplek van de koeien. Wij waren er vandaag. Zaterdag gaan de koeien zelf.. Hun halsbanden liggen klaar, hun gegevens staan al in een app op de ipad, er is ruimte vrijgemaakt in de stal. Kortom: ze zijn van harte welkom.

24 maart 2015

dagfoto narcis macrofotografie collage

Ter ontspanning vandaag een half uurtje tijd genomen om met de macrolens wat te oefenen. Want fotograferen is oefenen, oefenen, oefenen! Je ziet duidelijk hoe nauw het komt met scherpstellen.

23 maart 2015

dagfoto boeket tulpen

Vandaag heb ik op dit blog bekendgemaakt dat we gaan stoppen met de melkveehouderij. Een overweldigende stroom van reacties kwam binnen via Twitter, WhatsApp, Facebook van anderen én via de bloemenman. Dit prachtige boeket bijzondere tulpen kreeg ik van een onderwijsmens in hart en nieren en zijn gezin. Een waardevol boeket dat me veel doet. Dank je wel gulle gever!

22 maart 2015

dagfoto fiets met molen

Vandaag een stralende voorjaars-zon-dag. Koud maar zonnig. Tijdens mijn fietsronde, de tweede deze dag, zag ik in Slingerland (Noordeloos) zomaar dit. Holland ten top: een fiets en een molen. Kortom: genieten!

20 maart 2015

Vandaag een leuke workshop gevolgd. In een bijzonder mooie omgeving van een statig jaren 30 huis in Den Bosch.

dagfoto workshop

Vandaag een leuke workshop gevolgd. In een bijzonder mooie omgeving van een statig jaren 30 huis in Den Bosch.

19 maart 2015

dagfoto selfie Florina gazon maaien

Vandaag voor het eerst het gazon weer gemaaid.
Net als bij de kapper: alleen de puntjes eraf, om het weer wat egaal en glad te maken. En dat is gelukt, onder een flauw zonnetje en een lucht die rook naar het voorjaar. En dan doe je’s gek en maak je een selfie. Een maaifie dus.

15 maart 2015

dagfoto telefoonhoesje

Ik wist het, Ik wist het! Die kinderen die hun hond uitlieten terwijl ik een foto maakte, móeten dat hoesje gevonden hebben! En na 2 weken hielden ze me zojuist staande met de racefiets: ” we hebben uw telefoonhoesje gevonden”!! #zoblijzoblij :-))
Ik had bewust nog geen nieuwe gekocht, omdat ik éérst die kinderen nog wilde vragen. Maar ze waren me voor!

14 maart 2015

dagfoto narcissen in de knop

Na een week van lentedagen met temperaturen tussen 10-14 graden, was het vandaag weer koud. Een Noordoosten wind en slechts 4 graden. Deze narcissen in mijn tuin zijn heel verstandig : ze blijven nog even in de knop!

13 maart 2015

dagfoto narcisjes

Mijn ouders vinden dat de berm van de openbare weg bij je huis ook netjes moet zijn. En vrolijk. Dus bij de lantaarnpaal bij de ingang van het erf staan ieder voorjaar mini-narcisjes. De lieverds!

12 maart 2015

dagfoto koeien in opening stal met neuzen in de voorjaarswind

Nee dames, nog even geduld. Er moet eerst nog mest op het land, daarvan moet het gras gaan groeien en dán is er voor jullie genoeg eten om de wei in te gaan!

11 maar 2015

enevelop met briefjes en zaadjes

Vanmorgen werd ik blij verrast met deze mooie envelop met fijne, lieve inhoud. Mijn creatieve tuinontwerpende ‘buuf’ Jans,  die hemelsbreed nog geen kilometer bij me vandaan ook in de polder woont, verraste me ermee. We kijken door de polder uit op elkaars huis, maar ze stuurt gewoon briefjes met mooie woorden en zaadjes van eenjarige bloemen en kruiden. “Daar heb je vast nog wel ergens een zonnig plekje voor” schreef ze. Nou, ik weet het wel zeker! Ik heb zonet de Venkel, Dille, Afrikaantjes, Japanse peterselie en Mexicaanse zonnebloem in een bakje gezaaid. Naast de #AHmoestuintjes van gisteren, zullen ze vast snel ontkiemen in deze mooie zonnige lentedagen!

10 maart 2015

collage van de start van AH moestuintjes

Ik kan er niet omheen: ik ben gestart met #AHmoestuintje 🙂 Ik had 21 moestuintjes verzameld en vandaag heb in mijn tuinkas de potjes gevuld, de zaadmatjes erin gestopt en de potjes lekker in het licht en vochtige warmte van de kas gezet. Ik ben benieuwd! Ieder jaar kweek ik op een ‘wat groter oppervlak’ hier in de tuin groenten. Maar dit vind ik wel grappig om te doen. En natuurlijk ’s een keer een góede actie van AH: het kweekt bewustzijn bij kinderen én volwassenen 🙂 Zowel wat de groei en oorsprong van je eten betreft, als ook het feit dat oogsten kunnen mislukken. Want dat gaat zéker gebeuren. En dat gebeurt óók in het groot in de tuin- en akkerbouw..

 

9 maart 2015

Of ik soms deze hangbuikzwijntjes wil hebben. Dat word je dan gevraagd, zo al fietsende weg. Tja, ik smelt bijna als ik deze heerlijk tevreden dikzakken zie. Maar of het verstandig is in Nederland Regelland... Rondom vee(ziekten) zijn heel strenge regels. Dus maar een nachtje over slapen.

Of ik soms deze hangbuikzwijntjes wil hebben. Dat word je dan gevraagd, zo al fietsende weg. Tja, ik smelt bijna als ik deze heerlijk tevreden dikzakken zie. Maar of het verstandig is in Nederland Regelland… Rondom vee(ziekten) zijn heel strenge regels. Dus maar een nachtje over slapen.

8 maart 2015

Vandaag een echte voorjaarsdag: met de hele dag een stralende zon. En als je dan toch de administratie moet doen, kun je dat maar beter buiten doen, met de Macbook op schoot. Achter in de 'tuin', met uitzicht op het weiland. Héérlijk!

Vandaag een echte voorjaarsdag: met de hele dag een stralende zon. En als je dan toch de administratie moet doen, kun je dat maar beter buiten doen, met de Macbook op schoot. Achter in de ’tuin’, met uitzicht op het weiland. Héérlijk!

7 maart 2015

Vandaag was de eerste lente-achtige dag: met een zonnetje, wat bewolking en een matige Zuid-Westen wind. Je rook het voorjaar! En dus de hele dag de tuin in: snoeien, bladeren en rommel opruimen en afval afvoeren. En in het hart van een hortensiastruik, onder een mulchlaag van bladeren, gedroogde mest en grond kwam ik een egel tegen, in diepe winsterslaap. Snel weer toegedekt, hij of zij moet nog even verder winterslapen!

Vandaag was de eerste lente-achtige dag: met een zonnetje, wat bewolking en een matige Zuid-Westen wind. Je rook het voorjaar! En dus de hele dag de tuin in: snoeien, verpoten, bladeren en rommel opruimen en afval afvoeren. En in het hart van een hortensiastruik, onder een mulchlaag van bladeren, gedroogde mest en grond, kwam ik een egel tegen, in diepe winsterslaap. Snel weer toegedekt, hij of zij moet nog even verder winterslapen!

6 maart 2015

Vandaag erg intensief bezig geweest met onze toekomst. Maar zonder verleden geen toekomst .. Als 4 jarige wist ik toen niet, wat 45 jaar later een #selfie zou zijn ..

 

5 maart 2015

dagfoto koeien in weiland

Onze ouders zijn vandaag en gisteren jarig (geweest), 81 en 82 jaar geworden. We verrassen hen met ieder een canvas van onze én hun trots: de melkkoeien. Omdat ze ze binnenkort niet meer kunnen zien vanuit hun keukenraam. Vandaag trots 2: onze dames op een mooie julidag genietend in ons weiland.

4 maart 2015

dagfoto koeien in stal

Trots 1 : onze ouders zijn vandaag en morgen jarig. We verrassen hen met ieder een canvas van onze- én hun trots: de melkkoeien. Omdat ze ze binnenkort niet meer kunnen zien vanuit hun keukenraam.

3 maart 2015

dagfoto wolken dreiging

Dit is dus zo’n ‘maartse bui’ . Deze bevatte regen en hagel. En ik werd er nat van. Na het fietsen snel achter het huis met de spiegelreflexcamera vastgelegd.

2 maart 2015

dagfoto buisjes met bloed

Vandaag was ik even dierenartsassistente: bij alle jongvee is bloed afgenomen. Omdat we graag willen weten of ze bijvoorbeeld BVD-vrij zijn. Wij vinden dat heel belangrijk, want wat is fijner dan een gezonde veestapel? (hier lees je meer over bvd)

1 maart 2015

dagfoto wolken zon knowilgen

Zo’n dag met harde wind, zon en wolken: ik houd daar zo van. Heerlijk gefietst dus!

28 februari 2015

Vanmorgen vroeg was het weer zover: die liefogende duinkonijntjes hebben wéér een hol gegraven. Het wordt (over)lastig! Misschien moet toch maar eens vangen en ze elders uitzetten. En ze een zak met wortelen meegeven als uitzet..

Vanmorgen vroeg was het weer zover: die liefogende duinkonijntjes hebben wéér een hol gegraven. Het wordt (over)lastig! Misschien moet toch maar eens vangen en ze elders uitzetten. En ze een zak met wortelen meegeven als uitzet..

27 februari 2015

dagfoto sneeuwklokjes krokussen

Vandaag was zo’n heerlijke je-voelt-en-ruikt-het-voorjaar dag: zon, wat wolken, stevige Noorden wind. In een plekje uit de wind en in de zon kun je dan al zo heerlijk even zitten. En genieten. En dan zie je opeens deze 2 polletjes voorjaarsbrengers: sneeuwklokjes en krokusjes. Verwonderlijk, want ondanks dat de tuin afgelopen herfst op zijn kop is geweest, komen deze bikkeltjes gewoon weer boven de grond! Daar word ik blij van.

26 februari 2015

dagfoto koeien

Dit is Gertie, onze rode koe. Ze is vernoemd naar onze buurman die jarig was op de dag van haar geboorte. En de buurman heeft (toevallig?) rood haar. Ze is inmiddels 6 jaar, ik verwen haar met wat extra hooi omdat ze even wat last heeft van een poot. Gewoon, omdat het kan.

25 februari 2015

dagfoto gras-opraapwagen

Na 40 jaar trouwe dienst heeft vanmorgen vroeg deze gras-opraapwagen het bedrijf verlaten. Ooit gekocht door #vader en daarna door ons als bedrijfsopvolgers nog met veel plezier gebruikt. Nu doet de loonwerker dit werk beter en sneller en wordt deze ouwe makker ontmanteld. De assen met wielen zijn nog goed, er zit nog wat oud ijzer aan en daarmee is deze wagen gewoon ‘op’.

24 februari 2015

dagfoto fraude per fax

Vandaag geen mooie buiten-natuurfoto o.i.d. Maar beeld van ordinaire fraude zoals ik dat een enkele keer vaker per fax krijg. Fax? Ja, die bestaat nog 🙂 Het internetadres is 20 jaar oud en is de voorloper van KPNmail, daarvoor Planet en dáárvoor Trefpunt (ooit van Rabobank). Ik hoop maar dat drukke ondernemers de kleine lettertjes góed lezen áls ze sowieso er al intrappen. Nee, voor mij geen Gouden GiTs hahaha!

23 februari 2015

dagfoto bomen in een bosje

Soms gebeurt er zóveel op een dag.. Je planning in de war door mensen met een tunnelvisie die totaal niét willen of kunnen communiceren. En als de rook is opgetrokken .. zie ik door de bomen het bos niet meer.

22 februari 2015

dagfoto shirt en vestje van de Hema

Zo’n dag dat de zon fel schijnt na een nacht met lichte vorst. En het is zondag, dus ná het racefietsen zin in mijn nieuwe voorjaarssetje van de Hema. Ik koop er graag (online) vanwege de eenvoudige, basic spulletjes. En niet alleen kleding want daar besteed ik niet veel geld en tijd aan. Schoon en niet kapot, dát vind ik belangrijk. Overigens, enige tijd later na het nemen van de foto, heb ik wél een leuke sjaal erbij gezocht. Want al snel had ik een koude nek.

21 februari 2015

dagfoto Water uit de polder wordt de boezem ingepompt om vervolgnes naar de Lek (kinderdijk) te gaan.

28 mm regen in de regenmeter betekent : 28 liter water op een vierkante meter uit de polder malen: het waterschap Rivierenland doet z’n best! #dagfoto #polderleven
Van die dingen zie je op de fiets, op de vroege zaterdagmorgen.

20 februari 2015

Op een regenachtige donkere dag zoals vandaag kán je deze triestheid vastleggen op een dagfoto. Ik doe het niet en heb de Flow kalender goed in het zicht gehangen vandaag! Dit inspireert vandaag!

Op een regenachtige donkere dag zoals vandaag kán ik deze triestheid vastleggen op m’n dagfoto. Ik doe het niet en heb de Flow kalender goed in het zicht gelegd! Dit inspireert vandaag!

19 februari 2015

dagfoto sokken

Niks lekkerder dan eigengebreide sokken. Maar ja, van die lekkere sokken gaan op den duur helaas slijtageplekken en erger: gaten vertonen. En wat fijn dat je moeder dan je sokken stopt! Dank lieve mams (82)!

18 februari 2015

dagfoto fiets op fietspad in weidse polder

Ruimte maken in m’n hoofd! Hoe anders dan fietsen in weidse ruime polder! Het was nodig na een spannende ochtend. Maar wat een berg leek, was een soepele glijbaan naar beneden! #toekomst

17 februari 2015

dagfoto rouwkaart bloemen

Gisteren op Twitter het bericht, vandaag die rouwkaart.. Dat Anita is gestorven. Een vrouw waar ik alleen op Twitter contact mee had. Een onderwijsmens in hart en nieren en altijd vol aandacht voor iedereen. Ze wilde graag een keer op de boerderij komen kijken. Het mocht niet zo zijn. Op de kaart staat dat Anita liever geen grote bloemstukken wilde maar dat een kleurrijke bloem op prijs wordt gesteld. Anita, tijdens het fietsen zag ik een veld vol sneeuwklokjes. In het voorjaar had jij oog voor zulke ontluikende natuur. Daarom, voor jou. Rust zacht lieve Anita.

 

16 februari 2015

dagfoto zwarte mini met engelse vlag op het dak

Ik ben meer van (het) fietsen en wat praktischer 4wd zwarte vierwielers. Maar een Mini ‘voor erbij’ .. #nomnom En zo’n dak maakt zo’n hip ding dan nét weer dat beetje anders dan de rest. En daar houd ik wel van! 🙂

15 februari 2015

Heerlijk gefietst op deze heldere, koude zondagmorgen. Een stevige Noordoostentenwind weerhield me niet om rondje Goudriaandorp-Noordeloos-Slingeland-Giessenburg-Goudriaandorp te doen.

Heerlijk gefietst op deze heldere, koude zondagmorgen. Een stevige Noordoostentenwind weerhield me niet om rondje Goudriaandorp-Noordeloos-Slingeland-Giessenburg-Goudriaandorp te doen.

14 februari 2015

dagfoto kalfje met uitgestoken tong

Kus van mijn stoere lieve Belgisch WitBlauwe bikkel! Overmorgen verlaat hij het bedrijf, maar ik kreeg op Valentijnsdag een kus van ‘m. Op Flickr zie je hoe het afliep..

13 februari 2015

dagfoto valentijnskaarten

Iets met Valentijnsdag morgen…
Maar niet omdat ik stille liefdes heb, wel omdat er een aantal mensen zijn die ik graag mag en waardeer. En ook vanwege de leuke actie van Post.nl: i.p.v. een postzegel mag je een kus erop plakken, zoenen of verzin het maar.

 

dagfoto kalfje met uitgestoken tong

Kus van mijn stoere lieve Belgisch WitBlauwe bikkel! Overmorgen verlaat hij het bedrijf, maar ik kreeg op Valentijnsdag een kus van ‘m. Op Flickr zie je hoe het afliep..

12 februari 2015

dagfoto pinguins met trui

Ik moest zó (glim)lachen toen deze foto voorbij kwam op Twitter, dat ik ‘m dagfoto maak. Ik word er blij van: om wat ik zie maar zeker ook ook om het verhaal erachter. Dat een man van 109 jaar oud (jong?) truitjes breit voor met olie besmeurde pinguins. Geweldig toch? Je leest het hier (Eng) of hier (NL).

11 februai 2015

dagftoto bord bij ijsbaan met kabbelend water, met tekst: ijs niet betreden

Tijdens het racefietsen moest ik even in de remmen. Staat het er echt? Ja het staat er echt: IJsclub Voorwaarts in Noordeloos wil wel errugg snel voorwaarts hoor!

10 februari 2015

Tijdens het racefietsen moest er veel lucht naar binnen en rotzooi naar buiten.. Ondanks of misschien dóór het sombere, eentonige weer van vandaag. Net als deze knotwilgen: soms moet je flink snoeien (knotten) om daarna ruimte en voeding te krijgen voor nieuws, voor moois, voor fris. Neemt niet weg dat keuzes maken lastig is.

Tijdens het racefietsen moest er veel lucht naar binnen en rotzooi naar buiten.. Ondanks of misschien dóór het sombere, eentonige weer van vandaag. Het is net als bij knotwilgen: soms moet je flink snoeien (=knotten) om daarna ruimte en voeding te krijgen voor nieuw, fris leven. Neemt niet weg dat keuzes maken lastig is.

9 februari 2015

dagfoto boek pennen map

Lekker een maandagmorgen meters maken met redactiewerk. Heerlijk om na vroeg werk bij het vee, daarna in rust te kunnen doen wat ik óók zo graag doe: onderwijswerk. Maar die combi gaat helaas niet altijd samen. Levend vee is onvoorspelbaar. Maar onderwijs en leerlingen ook eigenlijk 😉

8 februari 2015

dagfoto haan kip

Vandaag is een einde gekomen aan de ophokplicht voor o.a. kippen. Dit gold na het uitbreken van de vogelgriep in november 2014. Tijdens mijn fietstocht vandaag zag ik opeens overal weer kippen. Én hanen!

7 februari 2015

dagfoto wolken boven polder

Na een heldere nacht kwam vanuit het Noorden bewolking opzetten. De gouden morgenstond werd langzaamaan verdrongen door de wolken die als een deken over de polder neerdaalde.

6 februari 2015

@fietsmaatjes, het twitteraccount van een community voor wielrenners, ATB- en MTB-ers twitterde of er nog iemand de kou trotseerde vandaag. (https://twitter.com/fietsmaatjes/status/563702593529315329) Ik stond juist op het punt te vertrekken en was me aan het aankleden. Dus maar ff gereageerd met deze foto. Maar wat had ik klaarliggen? Nou, heel wat: thermoshirtje, fietsshirt, winterjack + winterbroek, dunne thermosokken + ademende winterfietssokken(geen boterhamzakjes meer zoals ik eerst deed), schoenen + (geen overschoenen nodig met 2 paar sokken), Goretex winterhandscheonen, muts + helm. Het lijkt alsof ik de verschrikkelijk sneeuwman ben, maar dat valt reuze mee. Alle materiaal is dun. Het laagjessysteem is nu eenmaal het warmst met deze wind.

@fietsmaatjes, het twitteraccount van een community voor wielrenners, ATB- en MTB-ers twitterde of er nog iemand de kou trotseerde vandaag.  Ik stond juist op het punt te vertrekken en was me aan het aankleden. Dus maar ff gereageerd met deze foto. Maar wat had ik klaarliggen? Nou, heel wat: thermoshirtje, fietsshirt, winterjack + winterbroek, dunne thermosokken + ademende winterfietssokken (geen boterhamzakjes meer zoals ik eerst deed), schoenen (geen overschoenen nodig met 2 paar sokken), Goretex winterhandschoenen, muts + helm.
Het lijkt alsof ik de verschrikkelijk sneeuwman ben, maar dat valt reuze mee. Alle materiaal is dun. Het laagjessysteem is nu eenmaal het warmst met deze wind. En hoe het was? De eerste kilometers niet zo fijn, maar daarna 3 kwartier met de zon (en de koude wind) op mijn snoet, lekker 28 km gefietst!

5 februari 2015

dagfoto slagerij reclamebord

Het was koud om te fietsen, maar onze vriezer met eigen vlees raakt leger. Dus bij onze slager wat vlees gehaald. Voor die paar dagen in een week dat er wat vlees op tafel komt, wil ik wél weten wát er op mijn bord ligt. En dat weet ik als ik bij mijn slager kom: ik fiets bijna dagelijks langs zijn stallen met meststieren. En dat er tegenover zijn winkel een Appie is met goedkoper vlees, zal me worst wezen. Ik steun de Zaandammer heren en dames niet in hun aankoopbeleid van vlees in Zuid-Amerika en Ierland. Nee, óf vlees van ons eigen vee, óf van een hardwerkende zelfstandige slager met zijn stallen hier vlakbij.

 

4 februari 2015

dagfoto fiets

Een dag niet gefietst, is een dag niet geleefd.
Weer of geen weer. Het vraagt dan wél wat extra onderhoud na uurtje raggen.
Maar dat heb ik ervoor over. #dagfoto #polder #modderzooi

3 februari 2015

dagfoto sneeuwklokjes

Wég winterse buien, wég koude wind. Wél een regelmatig schijnend zonnetje. Wie wil er dan niet met de neus boven de grond komen kijken! Deze sneeuwklokjes in ieder geval wel. #welkom #dagfoto

2 februari 2015

En dáár was de zon! Even tussen de regen, hagel en sneeuwbuiten door. Precies op die mooie roosjes die ik cadeau kreeg. #lichtpunt

En dáár was de zon! Even tussen de regen, hagel en sneeuwbuien door. Precies op die mooie roosjes die ik cadeau kreeg. #lichtpunt

1 februari 2015

Zondag.. Bijtankslapendag, gewoonwerkenindestaldag, fietsdag maar ook .. tweebedrijvenadministratiedag :-(

Zondag.. Bijtank-slapen-dag, gewoon-werken-in-de-stal-dag, fietsdag
maar ook .. twee-bedrijven-administratie-dag 🙁

31 januari 2015

dagfoto roodborstje

Havermout is hip. Deze roodborst hipt iedere dag rond het bord met dit krachtvoer. Behalve deze foto maakte ik er nog meer: je vindt ze terug in deze collage.

30 januari 2015

dagfoto winterwereld

Een prachtige winterwereld vanmorgen. Dun laagje sneeuw en een stralende zon: ik móest fietsen.

29 januari 2015

dagfoto winter

Zoiets heet toch kwakkelen? Beetje vriezen, beetje dooien, beetje rommel. Zon, sneeuw, hagel, onweer: het is er allemaal vandaag. Reden voor de NS om een deel van de treinen niet te laten rijden… Nederland watjesland.

 

28 januari 2015

Onlangs kocht ik zelf al Vadouvan, zó lekker. Lemon Pepper volgde en vandaag kreeg ik deze twee van een heel lief iemand cadeau. Zomaar. #blijvan

27 januari 2015

Als je hoofd geen kant op wil om goed onderwijsmateriaal te maken, dan ga je gewoon met je handen aan de slag: snoeien, snipperen en strooien maar! Bomen worden houtsnippers. Ook een vorm van #recyclen. En laat nu het voorjaar maar komen, mijn hoofd zit weer vol lucht. Voorjaarslucht.

26 januari 2015

dagfoto koe

En dit is er over van de zwangerschapsbuik die ik fotografeerde op 20 januari. Het verschil? Een stier van dik 40 kg die nu lekker in zijn grote hok met stro ligt te slapen! Het was een zware bevalling, maar ze heeft het zonder onze hulp gedaan. Ze is er nog moe van.

 

25 januari 2015

dagftoto bord op auto met tekst verhuizing

Hoe trek je aandacht wanneer je kringloopwinkel vanuit het dorp verhuist naar een stille polderweg? Nou, zó! Tijdens mijn fietstocht op de zondagmorgen kon ik niet laten om het vast te leggen.

24 januari 2015

dagfoto vogels

Vannacht/vanmorgen is er een einde gekomen aan de lichte vorst van de afgelopen dagen. Maar ontbijt op bed voor deze pimpel- en koolmezen: dat doe ik nog wel een paar dagen. Daarna moeten ze het weer zelf doen.

23 januari 2015

dagfoto anzichtkaart

Een kaart uit Frankrijk met Nederlandse decemberkerstzegels bij mij laten bezorgen. Ik vind het knap. Maar @GzndBoernVstand kan dat 🙂 Een kaartje is sowiezo leuk, maar zoiets vind ik dubbelleuk!

22 januari 2015

dagfoto-022-2015-01-22 ijsdag

Vandaag een ijsdag: de hele dag niet boven nul geweest. Verder geen zorg en een wind(kracht) 3-4 uit Noordoost. Kortom: niet zo aangenaam buiten. En deze wetering ( uitleg: nl.wikipedia.org/wiki/Wetering_%28watergang%29 ) is nu een bevroren watergang.

21 januari 2015

dagfoto toetsenbord

Oeps!  Ook kostbare Apple-toetsenbordjes kunnen stuk gaan. Helaas. Zou ik te hard werken?

20 januari

dagfoto koe

Zwangerschapsbuik!
Over 8 dagen is onze lieve dame uitgeteld. We tellen af.

19 januari

dagfoto kalender

Met dit kalenderblaadje startte ik de dag. Ik twitterde erover: “To do: Vee verzorgen, redactie Boek 2.0 & Reisgids Digitale Leermiddelen, fietsen, kalfje en pubervee verzorgen.. Nee, niks kan geschrapt.” En nu, aan het einde van deze mistige koude dag kan ik zeggen: het is precies zo gegaan. Alle dingen gedaan en niks hoeven schrappen!

18 januari

dagfoto sneeuwklokjes blauwe druifjes

Omdat buiten de lente voorlopig op zich laat wachten, heb ik de lente naar binnen gehaald. Met mijn nieuwe cameralens een dubbelfeestje.

17 januari

dagfoto ijs recreatieplas

Een week storm en veel regen en een nachtje lichte vorst, verandert de ‘ligweide’ van de recreatieplas in een mini-ijsbaan.

16 januari

dagfoto tuin

na een week onstuimig weer, was het vandaag weer rustig en zonnig. Alles en iedereen koesterde zich in de zon: de tuin, ikzelf én mijn nieuwe camera-objectief.

15 januari

dagfoto camera-objectief EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

In het kader van “een mooie #dagfoto mag wat kosten” werd zonet een heel fijn lichtsterk objectief bezorgd 🙂 #blijmee
(Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM)

14 januari

dagfoto regen

Zo is het en zo voel ik hetvandaag…

13 januari

dagfoto-013-2015-01-13 kalender villa achterwerk

Zo’n brief zou nu waarschijnlijk door een ouder geschreven worden.. Over zijn kind dat aan een beeldscherm(pje) geplakt lijkt te zijn. Denk ik. #dagfoto

12 januari

dagfoto kalf

Om half 7 in de morgen al zo fotogeniek. Daar kon vandaag geen andere #dagfoto tegenop!

11 januari

dagfoto dekbed

Vandaag weer zo’n bijtankdag. Iedere dag vroeg op en te vaak te laat onder het dekbed. Dat nekt. #dagfoto

10 januari

dagfoto stormschade

Het ging flink tekeer in de polder vandaag. Als dit dan de enige schade is, mag je niet mopperen. En dat doe ik dus niet 🙂 #Tralalala

9 januari

dagfoto meerkoet

Koet in de groensoep!
Tijdens een fietstochtje zat deze meerkoet te zwoegen in het eendenkroos van het watertje dat door Goudriaan stroomt. Maar hier stroomt het niet.

8 januari

2015-01-08 bulkauto samenwerking dagfoto

Zonder boer geen voer: de consument moet immers eten. Maar zonder voer, blijft een boer geen boer: koe moet immers eten.

7 januari

dagfoto kliko's

Vandaag grijze-kliko-dag. Het is een mooie verzameling… maar ik weet nooit hoe ik de rechte horizon in beeld moet krijgen: ze staan op een aflopend betonnen oprit naar het strohok voor de koeien. Moet ik nu een verticaal rechte horizon nemen (schuurmuur) of horizontaal (oprit) zoals ik nu deed?
#dilemma

6 januari

dagfoto bloem

En opeens was ze daar, uit de knop. In de winter geniet je dubbel zo veel van bloemen zoals deze helleborus orientalis.

5 januari

dagfoto

De sneeuw die 28 december viel, is al dágen verdwenen. Maar de berg van sneeuw die van ons erf is geschoven, die weet voorlopig nog van geen wijken.

4 januari 2015

dagfoto-004-2015-01-04 copyright

Het was helder, maar er naderde een donkere wolk waaruit later regen zou vallen.

3 januari 2015

dagfoto-003-2015-01-03

De zaterdagmorgen was nat en koud. Maar toch naar de minimarkt in Giessenburg gefietst.

 

2 januari 2015

dagfoto-002-2015-01-02

Dag dagkalender van Flowmagazine is weer bijzonder mooi dit jaar. Iedere dag een geïllustreerde uitspraak of gezegde.

1 januari 2015

dagfoto-001-2015-01-01

Om over na te denken, de eerste dag van een nieuw jaar.

 

 

1 Reactie »

Florina op 3 januari 2015

1 Reactie op “Dagfoto 2015”

  1. Edufloor blogt » Iedere dag is er één reageerde op 09 jul 2015 om 11:15 #

    […] Dagfoto 2015 […]

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter